
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżeczki
0.5 litra
0.5 szklanki
1 pęczek
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę rozpuść w małej ilości wody.
Krok 2
Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w paseczki. Indyka porozdzielaj na mniejsze kawałki, a cytrynę pokrój w plasterki.
Krok 3
Na małym ogniu podgrzej bulion i rozmieszaj razem z żelatyną, dopraw do smaku, dodaj odrobinę soku z cytryny, wino, wymieszaj. Zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
W foremkach ułóż kawałki mięsa, paseczki papryk, kapary i listki natki. Zalej przestygniętą galaretą i odstaw do lodówki na ok. 2 godz. Delikatnego indyka w maladze podawaj z plasterkami cienko pokrojonej cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej