Lubisz nudle i poty? Poznaj 5 sposobów na wyjątkowy ramen na bazie makaronu instant typu noodle!

Nudle i poty to zaprzeczenie tego, że dobre jedzenie musi być drogie, a jego samodzielne przygotowanie czasochłonne i skomplikowane. Wypróbuj nasze propozycje na ramen, a zobaczysz, że tworzenie ciekawych potraw może być łatwe i przede wszystkim – przyjemne. Wolne chwile możesz poświęcić na co innego!

Szybciej, lepiej, smaczniej

Gdy chcesz czerpać z życia pełnymi garściami, czasem trudno znaleźć czas na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. W tym przypadku, makaron typu noodle instant to wyjątkowo pomocne rozwiązanie, kiedy musimy zjeść coś szybko, a jednocześnie zależy nam, by posiłek był smaczny i pożywny. Wykorzystaj nudle i poty jako bazę, a dzięki ciekawym dodatkom zmienisz je w aromatyczne dania, które zachwycą nie tylko Twoje kubki smakowe. Tym razem zdradzamy sprawdzone sposoby, jak łatwo podkręcić smak makaronu typu noodle i stworzyć w domu pyszny ramen. Gotowi na wyjątkowe doznania kulinarne? Zaczynamy!

Dla wielbicieli owoców morza

Zastanawiasz się, w czym tkwi tajemnica głębokiego i złożonego smaku ramenu? Duża w tym zasługa mirin, czyli słodkiego wina ryżowego rodem z japońskiej kuchni. To nie tylko naturalny słodzik. Doskonale balansuje smaki i nadaje potrawie subtelnego aromatu. Mirin jest często używane do przygotowywania marynat i sosów, a w przypadku domowego ramenu będzie doskonałym dodatkiem do bulionu, nadając mu delikatnej słodyczy i umami – piątego smaku, charakterystycznego dla kuchni japońskiej.

Z aromatycznym bulionem ramenu doskonale komponują się krewetki. Ich soczyste i delikatne mięso wzbogaci jego smak.

Ramen w iście azjatyckim stylu

Wiele potraw smakuje nam bardziej, ponieważ zawierają dodatek glutaminianu sodu. Tymczasem niektóre grzyby, takie jak shiitake lub kombu, posiadają wysoki poziom naturalnych glutaminianów. Dodając suszone grzyby do ramenu nadasz mu pełniejszego aromatu, jednocześnie tworząc doskonałą harmonię między smakami. Pamiętaj także, że równie istotna jest jego tekstura. Wakame, to rodzaj morskiej algi, której konsystencja po ugotowaniu przypomina chrupiący ogórek. Warto dodać ją do ramenu wraz z pędami bambusa i nori, czyli cienkimi wodorostami, których intensywny, morski smak, stanowi doskonałe uzupełnienie dania. Zarówno smakowo, jak i wizualnie.

Dla tych, którzy budują mięśnie

Stworzenie domowego ramenu to świetny sposób na wprowadzenie odpowiednich składników odżywczych w przypadku osób, które dążą do budowania mięśni i zwiększenia siły. Nic nie przysłuży się osiągnięciu tego celu lepiej niż białko, główny budulec mięśni.

Jajka, mięso i tofu – oto trzy wyjątkowe źródła białka, które można doskonale wkomponować w ramen. Jajka ugotowane na twardo, przygotowane w stylu onsen tamago (czyli lekko ścięte na zewnątrz i kremowe w środku), delikatne plasterki mięsa lub tofu są idealnym uzupełnieniem aromatycznego bulionu. 

Warzywa i zioła w roli głównej

Prawdziwą magię ramenu tworzą dodatki w postaci aromatycznych ziół i świeżych warzyw. Dlatego jeśli jesteś fanem smaków Japonii i chcesz wzbogacić swoją domową kuchnię o wyjątkowe doznania, nie może ich zabraknąć. Jednym z takich dodatków są kiełki bambusa. Dodadzą bulionowi chrupkości i delikatnej słodkości. Co istotne są łatwo dostępne i idealnie komponują się z różnymi smakami. Polskim akcentem może być… drobno posiekany szczypiorek. W towarzystwie plasterków świeżego imbiru nada ramenowi nutkę pikantności. Cienkie, prażone arkusze nori znakomicie sprawdzają się jako dekoracja dania oraz źródło umami.

Wybór warzyw do ramenu to temat rzeka: marchew, cebula, brokuły czy szpinak to tylko niektóre propozycje. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Możesz łączyć różne warzywa, tworząc za każdym razem inne danie, o wyjątkowym smaku, kolorze i teksturze.

Kreatywny mix

Choć tradycyjna receptura ramenu jest zachwycająca, warto eksperymentować i podkręcać smaki, tworząc własne, unikalne kompozycje, z wykorzystaniem różnorodnych dodatków, które znajdziesz w swojej kuchni:

  • przede wszystkim sięgnij po różnorodne sosy, od pikantnych sosów chili po słodkie sosy sojowe – możliwości są nieograniczone,
  • orzeszki ziemne, migdały lub orzechy nerkowca, dodadzą daniu chrupkości. Możesz też posypać gotowy ramen uprażonymi nasionami dyni czy słonecznika,
  • kimchi, czyli koreańska kapusta kiszona w pikantnej marynacie, to must have dla fanów wyrazistego smaku i ostrych akcentów w ramenie,
  • przeszukaj lodówkę i wykorzystaj resztki warzyw, które masz pod ręką: od pomidorów po cukinię czy bakłażana. Tym sposobem przygotujesz ramen w duchu zero waste.

Jak widzisz, przygotowanie wyjątkowego ramenu na bazie nudli nie musi być trudne ani czasochłonne. Dzięki tym 5 sposobom, w prosty i szybki sposób możesz tworzyć codziennie inne danie i cieszyć się wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi. Pamiętaj, że w przypadku ramenu nie musisz sztywno trzymać się zasad. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i aromatami, żeby znaleźć swoje idealne połączenie. Pamiętaj, że kuchnia to twórcza przestrzeń, w której możesz czerpać radość z tworzenia i odkrywania nowych potraw. Uruchom swoją kreatywność. Podejmij wyzwanie i stwórz wyjątkowy ramen, którym pochwalisz się na swoim Instagramie!