Zupa z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, a kapustę w cienkie paseczki.

Krok 2

W szerokim garnku podsmaż cebulę wraz z kapustą. Wlej sok pomarańczowy i zredukuj o połowę.

Krok 3

Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut.

Krok 4

Jak kapusta będzie miękka zmiksuj zupą na gładki krem i podawaj skropioną śmietanką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z grzankami chlebowymi.

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 22.03.2020

    TAK. Do zupy często dodaję czerwoną paprykę i marchewki (rodzinie smakuje moja wersja, chociaż oryginalny przepis jest genialny).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tusia Łaska

    Tusia Łaska, 05.03.2020

    Hmm ciekawa zupka, trzeba spróbować -:))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z cukinii
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej kapustyZupa z czerwonej kapusty

Zupa z kapusty to nie tylko słynny kapuśniak i kwaśnica. Tym razem danie podacie w formie gęstego kremu, który z pewnością często będzie gościć na Waszych stołach. Na tym wyjątkowość zupy z czerwonej kapusty się nie kończy. O jej niezwykły smak zadbają dodatki pokroju soku pomarańczowego. Zaintrygowani? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Nie wyobrażacie sobie zasiadania do obiadu bez zupy? Idealna na pierwsze danie. Po tak znakomitej przystawce nikomu nie braknie apetytu na więcej.

Na jaką okazję?

Od zupy z czerwonej kapusty można rozpocząć codzienny obiad lub podać ją w formie startera podczas bardziej uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Największe uprawy czerwonej kapusty zlokalizowane są na obu kontynentach amerykańskich, w Europie oraz Chinach. Warzywo wzbogaca potrawy lekko pieprznym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Zupa z czerwonej kapusty wspaniale smakuje z chrupiącymi grzankami. Do ich zrobienia warto wykorzystać czerstwe pieczywo – to znakomity sposób na maksymalne wykorzystanie swoich spożywczych zapasów.