Zupa z czerwonej kapusty - krem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, a kapustę w cienkie paseczki.

Krok 2

W szerokim garnku podsmaż cebulę wraz z kapustą. Wlej sok pomarańczowy i zredukuj o połowę.

Krok 3

Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut.

Krok 4

Jak kapusta będzie miękka zmiksuj zupą na gładki krem i podawaj skropioną śmietanką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z grzankami chlebowymi.

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do zupy często dodaję czerwoną paprykę i marchewki (rodzinie smakuje moja wersja, chociaż oryginalny przepis jest genialny).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tusia Łaska

    Tusia Łaska , 05.03.2020

    Hmm ciekawa zupka, trzeba spróbować -:))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z czerwonej kapustyZupa z czerwonej kapusty

Zupa z kapusty to nie tylko słynny kapuśniak i kwaśnica. Tym razem danie podacie w formie gęstego kremu, który z pewnością często będzie gościć na Waszych stołach. Na tym wyjątkowość zupy z czerwonej kapusty się nie kończy. O jej niezwykły smak zadbają dodatki pokroju soku pomarańczowego. Zaintrygowani? Zatem do dzieła!

Dla kogo?

Nie wyobrażacie sobie zasiadania do obiadu bez zupy? Idealna na pierwsze danie. Po tak znakomitej przystawce nikomu nie braknie apetytu na więcej.

Na jaką okazję?

Od zupy z czerwonej kapusty można rozpocząć codzienny obiad lub podać ją w formie startera podczas bardziej uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Największe uprawy czerwonej kapusty zlokalizowane są na obu kontynentach amerykańskich, w Europie oraz Chinach. Warzywo wzbogaca potrawy lekko pieprznym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Zupa z czerwonej kapusty wspaniale smakuje z chrupiącymi grzankami. Do ich zrobienia warto wykorzystać czerstwe pieczywo – to znakomity sposób na maksymalne wykorzystanie swoich spożywczych zapasów.