
Składniki
500 gramów
1 sztuka
50
1
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój drobno, włóż do garnka i wytop tłuszcz. Cebulę i selera pokrój w kostkę - przełóż do garnka i smaż z boczkiem.
Krok 2
Całość oprósz mąką, wymieszaj i zalej szklanką wody. Zagotuj.
Krok 3
Dodaj kostkę Knorr i rozprowadź ją w wywarze. Duś 5 minut, następnie uzupełnij litrem wody, dodaj brukselkę i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień, zupę gotuj jeszcze 15-20 minut. Gdy warzywa i brukselka będą już miękkie zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj posypaną natką i skropioną śmietaną.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej