
Składniki
1 sztuka
null szczypt
null szczypt
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżka
5 sztuk
0.5 pęczka
0.3 szklanki
0.5 pęczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary rozmroź. Cebulę pokrój na piórka, 3 ząbki czosnku posiekaj, a dwa zostaw w całości. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i posól. Smaż, aż się zarumieni, po czym wlej kieliszek wina
Krok 3
Kiedy wino odparuje, wyjmij cebulę, przełóż do miseczki i dopraw pieprzem.
Krok 4
Kalmary wrzuć na gorącą patelnię, aby odparowały z wody. Dodaj oliwę oraz czosnek posiekany i w całości. Dopraw papryką ostrą oraz słodką.
Krok 5
Podsmaż kalmary, po czym dodaj cebulę i kieliszek wina. Podgrzewaj, aby uzyskać sos o gęstej konsystencji. Na koniec posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej