Kalmary z czosnkiem smażone na winie - przepis | Przepisy.pl pixel

Kalmary w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

null szczypt

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

5 sztuk

0.5 pęczka

0.3 szklanki

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary rozmroź. Cebulę pokrój na piórka, 3 ząbki czosnku posiekaj, a dwa zostaw w całości. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i posól. Smaż, aż się zarumieni, po czym wlej kieliszek wina

Krok 3

Kiedy wino odparuje, wyjmij cebulę, przełóż do miseczki i dopraw pieprzem.

Krok 4

Kalmary wrzuć na gorącą patelnię, aby odparowały z wody. Dodaj oliwę oraz czosnek posiekany i w całości. Dopraw papryką ostrą oraz słodką.

Krok 5

Podsmaż kalmary, po czym dodaj cebulę i kieliszek wina. Podgrzewaj, aby uzyskać sos o gęstej konsystencji. Na koniec posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej