Kalmary z czosnkiem smażone na winie - przepis | Przepisy.pl pixel

Kalmary w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

null szczypt

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

5 sztuk

0.5 pęczka

0.3 szklanki

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary rozmroź. Cebulę pokrój na piórka, 3 ząbki czosnku posiekaj, a dwa zostaw w całości. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i posól. Smaż, aż się zarumieni, po czym wlej kieliszek wina

Krok 3

Kiedy wino odparuje, wyjmij cebulę, przełóż do miseczki i dopraw pieprzem.

Krok 4

Kalmary wrzuć na gorącą patelnię, aby odparowały z wody. Dodaj oliwę oraz czosnek posiekany i w całości. Dopraw papryką ostrą oraz słodką.

Krok 5

Podsmaż kalmary, po czym dodaj cebulę i kieliszek wina. Podgrzewaj, aby uzyskać sos o gęstej konsystencji. Na koniec posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej