Smażone grzyby po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone grzyby po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 gramów

1 opakowanie

500 gramów

3 sztuki

2 cm

2 sztuki

10 mililitrów

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wrzątkiem grzyby Mun, pozostaw je na 20 minut, następnie odsącz i pokrój na kawałki. Pieczarki umyj, pokrój na ćwiartki.

Smażone grzyby po tajsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub rondelku rozgrzej olej i smaż posiekany czosnek razem ze startym imbirem i pokrojoną w piórka dymką przez minutę.

Smażone grzyby po tajsku - Krok 2

Krok 3

Na patelnię dodaj pieczarki i grzyby Mun. Smaż 5 minut, często mieszając.

Smażone grzyby po tajsku - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko smaż jeszcze kilka minut. Na końcu dodaj pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Od razu podawaj. Smażone grzyby podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smażone grzyby po tajsku - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Foxy Shazam

    Foxy Shazam , 17.07.2018

    Ja zamiast pieczarek polecam do tego dania boczniaki - ich smak w połączeniu z tymi przyprawami i grzybami mun komponuje się o wiele lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone grzyby po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone grzyby po tajskuSmażone grzyby po tajsku

Zalej wrzątkiem grzyby Mun, pozostaw je na 20 minut, następnie odsącz i pokrój na kawałki. Pieczarki umyj, pokrój na ćwiartki.