
Składniki
0.5
1 sztuka
30
2 sztuki
null
1 opakowanie
1 sztuka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść, wytnij głąb i sparz we wrzącej wodzie. Odrywaj kolejno sparzone liście kapusty. Wystudź, wytnij zgrubienia.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Natkę posiekaj.
Krok 3
W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj cebulę, natkę i jajka -wyrób i dopraw do smaku. Gotową masę nakładaj na liście kapusty i zwijaj gołąbki.
Krok 4
Przygotuj Sos pomidorowy Knorr. Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą, zagotuj. Dodaj śmietanę.
Krok 5
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby stykały się ze sobą. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej