
Składniki
0.5
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
null
30
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść, wytnij głąb i sparz we wrzącej wodzie. Odrywaj kolejno sparzone liście kapusty. Wystudź, wytnij zgrubienia.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Natkę posiekaj.
Krok 3
W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj cebulę, natkę i jajka -wyrób i dopraw do smaku. Gotową masę nakładaj na liście kapusty i zwijaj gołąbki.
Krok 4
Przygotuj Sos pomidorowy Knorr. Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą, zagotuj. Dodaj śmietanę.
Krok 5
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby stykały się ze sobą. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej