Amerykańskie placuszki, czyli pancakes, podbijają cały świat. Wcale nas to nie dziwi! Puszyste ciasto i słodkie dodatki, trudno oprzeć się temu zestawieniu. Zawsze chcieliście spróbować prawdziwych pancakes, jednak nie wiedzieliście, jak je przyrządzić? Dobrze się składa, ponieważ przygotowaliśmy smaczną i prostą recepturę, która pozwoli Wam poczuć się jak na prawdziwym, amerykańskim śniadaniu. Sprawdźcie sami!

Jak zrobić amerykańskie pancakes – składniki

Pancakes to świetna propozycja o każdej porze dnia. Nie należy mylić tego dania z tradycyjnymi naleśnikami, które można usmażyć z kilku składników. Zrobienie pankejków jest trochę bardziej skomplikowane, a różnice między tymi potrawami są widoczne już na pierwszy rzut oka. Tradycyjne amerykańskie placuszki są znacznie grubsze od zwykłych naleśników, mają również inny kształt.

Jak się robi pankejki? Ciasto składa się z kilku składników: mleka, jajek, mąki oraz proszku do pieczenia. Usmażone placuszki powinny mieć owalny kształt. Ciasto ma być wyrośnięte i miękkie, a wpływa na to jeden bardzo ważny czynnik, czyli proszek do pieczenia. Ten produkt ma właściwości spulchniające ciasto, dlatego jest on niezbędnikiem przy przygotowaniu pancakes. Jeżeli zabraknie w Waszych zapasach proszku do pieczenia, to możecie użyć również sody oczyszczonej, która ma podobne działanie.

Jak zrobić pancake krok po kroku

Przygotowanie pankejków to naprawdę łatwe zadanie. Zacznijcie od roztopienia masła w niewielkim garnuszków. Następnie zajmijcie się suchymi produktami – mąką, mlekiem, jajkami, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Połączcie masło z resztą składników i dokładnie wymieszajcie. Na rozgrzaną patelnię nałóżcie ciasto na pancakes i uformujcie je w owalny kształt. Smażcie placuszki przez kilka minut, z każdej strony, aż do uzyskania złocistej barwy. Gotowe!

Jak smażyć pancakes – nasze porady

Ważną kwestią jest dobór naczynia do smażenia. My polecamy Wam patelnię nieprzywierającą. Wybierzcie właśnie ten rodzaj naczynia, ponieważ inaczej możecie mieć problem z obróceniem placuszków.

Jak rozpoznać, że pancakes są już gotowe? Najbardziej istotna jest barwa naleśników, jednak polecamy Wam zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Często, gdy ciasto już jest gotowe, na powierzchni pankejków pojawiają się pęcherzyki powietrza. To kolejny sygnał na to, że powinniście przestać smażyć placuszki i zdjąć je z patelni.

Dodatki do pancakes

Jak zrobić pankejki? Znacie już przepis na ciasto, jednak nie poznaliście jeszcze propozycji na dodatki, które w tej potrawie są niezwykle ważne. Amerykanie dodają do placuszków owoce, jest to absolutny niezbędnik! My w szczególności polecamy Wam borówki, maliny lub truskawki.

Do pancakes dodawane są również syropy, np. klonowy. Możecie sięgnąć po ulubione słodkie dodatki, jakie tylko Wam się zamarzą – bita śmietana, cukierki albo ulubiony dżem! Pobudźcie swoją wyobraźnię i stwórzcie przepyszne pancakes z ulubionymi składnikami.

Ciekawe sposoby na podanie pancakes

Jak zrobić pancakes z pysznymi dodatkami? Poznajcie kilka gotowych propozycji, które powinny znaleźć się w Waszym jadłospisie!

Pancakes amerykańskie naleśniki z truskawkami to propozycja dla fanów owoców. Te placuszki idealnie pasują na słodki podwieczorek.

Coś na mały głód? Mini pancakes sprawdzą się doskonale. Jeśli jednak wolicie opcje z wieloma dodatkami, to koniecznie wybierzcie pancakes z bananami i syropem klonowym.

Smacznego!