Placki na prozie albo proziaki to znany, podkarpacki przysmak. Początkowo traktowano je jako alternatywę dla chleba, jednak teraz są tradycyjnym daniem, które przywodzi na myśl stare wspomnienia. Na dodatek można przygotować je w 15 minut! Jesteście gotowi, by poznać tradycyjną recepturę na pyszne proziaki z patelni? Zapraszamy!

Proziaki – historia przysmaku

Pomysł na proziaki powstał już ponad 100 lat temu. To właśnie na Podkarpaciu rozpoczęto produkcję tego przysmaku. Co wpływa na jego formę? Oczywiście, że soda i jej właściwości spulchniające. Tradycyjne placki proziaki nie były przygotowywane za pomocą zwykłych, kuchennych przyrządów. Potrzebny był do tego specjalny piec kaflowy. Z biegiem czasu powstało wiele alternatyw, które pozwalają przygotować proziaki w domu. Można przyrządzić je za pomocą piekarnika lub patelni.

Skąd wzięła się nazwa proziaków? Powstała ona od prozy, czyli głównego składnika tego przysmaku – sody. Bez tego produktu proziaki nie byłyby tak pulchne i smaczne!

Jak zrobić proziaki?

Mimo że wiele osób wie, czym są proziaki, to wciąż niektórzy nie mają pojęcia, jak je przygotować. Jesteście w tej grupie? Nic straconego. Podpowiadamy, jak się robi proziaki.

Czas przyrządzania nie powinien przekroczyć 20 minut, dlatego to świetna opcja dla zabieganych osób, które szukają pomysłu na ciepłą i pyszną przekąskę.

Przepis na proziaki był kilkukrotnie modyfikowany. Na początku powstawały one tylko z mąki pszennej, wody i sody. Z czasem zaczęto dodawać do nich inne produkty, np. maślankę. Przepis nigdy nie będzie identyczny, ponieważ w każdym domu przyrządzano ten przysmak inaczej. My przygotowaliśmy dla Was najlepszą alternatywę!

Proziaki z patelni

Przygotujcie dużą miskę i wsypcie do niej potrzebne składniki: kilogram mąki pszennej, łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oraz opakowanie kwaśnego mleka lub maślanki. Wymieszajcie wszystkie produkty i wyróbcie ciasto. Podsypcie masę odrobiną mąki, a następnie ją rozwałkujcie. Ciasto powinno być średniej grubości, wytnijcie z niego okrągłe placki.

Jak zrobić proziaki na patelni? Na rozgrzany olej wrzućcie placuszki i smażcie je przez kilka minut z dwóch stron. Możecie również zdecydować się na piekarnik. Jak upiec proziaki? Nagrzejcie piekarnik do 200 stopni i włóżcie do środka proziaki na 5 minut. Gotowe! Wasz tradycyjny przysmak nadaje się do spożycia.

Proziaki - z czym podawać?

Proziaki to uniwersalna potrawa, ponieważ można ją podawać na słono i na słodko. Dla fanów tej pierwszej wersji polecamy w szczególności sosy, pasztet, warzywa oraz jogurt naturalny. Miłośnicy słodyczy mogą jeść je z dodatkiem owocowych dżemów lub kremów, np. orzechowych. Opcji jest naprawdę wiele! Proziaki przypominają bułki, dlatego można położyć na nich praktycznie wszystko.

Proziaki z dodatkami

Jesteśmy pewni, że nie oprzecie się pysznym proziakom, które w łatwy sposób przygotujecie w domu. Istotne są jednak odpowiednie dodatki, które ulepszą Wasze danie. Sprawdźcie nasze najlepsze propozycje!

Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem to świetna przekąska, którą posmarujecie proziaki. Pyszne placuszki świetnie sprawdzą się z aromatycznym smarowidłem, które nada znakomitego posmaku. Polecamy Wam również jabłkową konfiturę.

Wolicie słone potrawy? Koniecznie polejcie proziaki aromatycznym sosem. My w szczególności polecamy Wam jedną propozycję. Co powiecie na proziaki oblane pysznym sosem Cezar? Naszym zdaniem to naprawdę świetna opcja. Smacznego!