Przepisy na Biszkopty z owocami
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Biszkopty z owocami
Dzięki swojej delikatności, biszkopt jest podstawą wielu ciast. Upieczony w okrągłej formie, stanowi podstawowy spód do tortów. Wystarczy tylko przekroić go na dwa lub więcej blatów i przełożyć kremem. Popularnym dodatkiem do biszkoptów są także różnego rodzaju owoce. Dodaj do niego takie, które lubisz najbardziej: truskawki, jagody, maliny czy jabłka. Jednym z najprostszych sposobów na biszkopt z owocami jest przyrządzenie go z warstwą galaretki. Piekąc biszkopt, pamiętaj, że puszystości dodaje mu piana z białek. Ubij je więc bardzo dokładnie i połącz ostrożnie z pozostałymi składnikami. Wykorzystaj do pieczenia mąkę orzechową – ciasto będzie miało przyjemny smak i zapach. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i nie wyciągaj ciasta od razu. Otwórz drzwiczki i poczekaj chwilę – kiedy biszkopt ostygnie, wyłóż na niego owoce i polej tężejącą już galaretką. Na koniec udekoruj całość bitą śmietaną. Warstwę biszkoptową od galaretki oddziel ptasim mleczkiem – dzięki temu ciasto będzie jeszcze delikatniejsze. Sprawdzi się także masa z serka mascarpone. Podczas przygotowania biszkoptu dodaj do niego kakao. Wkrój kawałki gruszek lub jabłek i delikatnie wymieszaj. Otrzymasz w ten sposób proste ciasto czekoladowe. Biszkopt i owoce połączysz także w innych, ciekawych formach. Przygotuj np. roladę. W tym celu cienkie ciasto, jeszcze ciepłe, zwiń z pomocą ściereczki. Kiedy ostygnie, rozwiń je delikatnie i posmaruj owocowym kremem lub dżemem. Na koniec zawiń ostrożnie. Inny wypiek, odpowiedni na uroczyste okazje, otrzymasz, kiedy z ciasta biszkoptowego upieczesz tartaletki. Oprócz owoców nadziej je np. gałką lodów albo twarożkiem sernikowym. Chcesz, żeby smak owoców wyraźnie dominował nad resztą? Pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być także nektarynki lub mango) zmiksuj z tężejącą masą na bazie galaretek. Wlej do dużej miski i na wierzchu ułóż biszkopty. Kiedy całość stężeje, wyjmij ją ostrożnie i udekoruj. Nasze przepisy zawierają mnóstwo różnorodnych propozycji na wykorzystanie biszkoptów. Wypróbuj je przy najbliższej okazji!