Składniki
1 szklanka
5 sztuk
200 gramów
0.5 opakowania
3 łyżki
1 opakowanie
null
400 gramów
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
8 czekoladek odłóż do dekoracji.
Krok 2
Pozostałe zalej śmietanka i podgrzewaj , mieszając do powstania jednolitego kremu. Wstaw na całą noc do lodówki.
Krok 3
Białka ubij , dodaj ¾ cukru i cukier waniliowy. Ubijaj jeszcze chwilę , wymieszaj z żółtkami, mąką , kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 4
Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz 35 minut w 175 stopni. Ostudź i rozkrój na 3 placki.
Krok 5
Czekoladową śmietankę ubij z reszta cukru i zagęstnikiem.
Krok 6
Przełóż kremem placki tak, aby starczyło na posmarowanie wierzchu. Udekoruj wisienkami i odłożonymi pralinkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej