
Składniki
1 gram
6 łyżek
1 gram
1 łyżka
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek umyć owoce. Następnie w odrobinie wina rozpuścić żelatynę. Resztę wina wlać do garnka i podgrzać. Potem dodać do tego żelatynę. Garnek zdjąć z ognia i doprawić do smaku likierem i cukrem. Foremkę babki o pojemności 1,5 litra dokładni umyć. Następnie do foremki babki wlać trochę masy i włożyć ją do lodówki, aby stężała. Po pewnym czasie wyjąć galaretkę ułożyć na niej maliny, truskawki, porzeczki, jagody, jeżyny itd. i zalać resztą galaretki. Następnie znowu włożyć do lodówki, aby stężała. Na koniec wyjąć galaretkę delikatnie z foremki i włożyć na talerz. Należy kroić ją tak jak babkę i podawać z wcześniej przygotowaną bitą śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej