
Składniki
1 gram
6 łyżek
1 gram
1 łyżka
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek umyć owoce. Następnie w odrobinie wina rozpuścić żelatynę. Resztę wina wlać do garnka i podgrzać. Potem dodać do tego żelatynę. Garnek zdjąć z ognia i doprawić do smaku likierem i cukrem. Foremkę babki o pojemności 1,5 litra dokładni umyć. Następnie do foremki babki wlać trochę masy i włożyć ją do lodówki, aby stężała. Po pewnym czasie wyjąć galaretkę ułożyć na niej maliny, truskawki, porzeczki, jagody, jeżyny itd. i zalać resztą galaretki. Następnie znowu włożyć do lodówki, aby stężała. Na koniec wyjąć galaretkę delikatnie z foremki i włożyć na talerz. Należy kroić ją tak jak babkę i podawać z wcześniej przygotowaną bitą śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























