
Składniki
1 gram
6 łyżek
1 gram
1 łyżka
1 szklanka
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek umyć owoce. Następnie w odrobinie wina rozpuścić żelatynę. Resztę wina wlać do garnka i podgrzać. Potem dodać do tego żelatynę. Garnek zdjąć z ognia i doprawić do smaku likierem i cukrem. Foremkę babki o pojemności 1,5 litra dokładni umyć. Następnie do foremki babki wlać trochę masy i włożyć ją do lodówki, aby stężała. Po pewnym czasie wyjąć galaretkę ułożyć na niej maliny, truskawki, porzeczki, jagody, jeżyny itd. i zalać resztą galaretki. Następnie znowu włożyć do lodówki, aby stężała. Na koniec wyjąć galaretkę delikatnie z foremki i włożyć na talerz. Należy kroić ją tak jak babkę i podawać z wcześniej przygotowaną bitą śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej