Krewetkowe szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetkowe szaszłyki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki pozostaw z skorupce. Dokładnie je umyj, osusz i przełóż do miski.

Krok 2

Wlej oliwę, dodaj posiekaną papryczkę chili, sok i skórkę z limonki oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj i odstaw na 1 h.

Krok 3

Zamarynowane krewetki nakłuwaj na wykałaczki jedna za drugą.

Krok 4

Następnie grilluj szaszłyki po 3-4 minuty z każdej strony. Natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetkowe szaszłyki Krewetkowe szaszłyki

Krewetkowe szaszłyki to przekąska, która dobrze pasuje podana jako przystawka podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Przygotujesz je na grillu lub grillowej patelni – opiekaj je przez krótki czas, aby zyskały odpowiednią miękkość. Do przyrządzenia szaszłyków wybierz krewetki królewskie – są duże, o jędrnym i zwartym mięsie, wygodne w przygotowaniu. Umyj je, ale pozostaw w skorupkach. Ten wykwintny produkt nie wymaga zbyt wielu dodatków. Podkreśl jedynie jego smak przy pomocy marynaty z chili, soku i otartej skórki z limonki oraz przypraw. Kwaskowate cytrusy doskonale pasują do ryb i owoców morza, a limonka, nieco łagodniejsza niż cytryna, świetnie skomponuje się z pikantną papryczką. Jeśli chcesz podać szaszłyki na główne danie, nabijaj na patyczki kilka krewetek jednocześnie, a jeśli mają stanowić przystawkę – pojedynczo. Gotowe owoce morza poznasz po różowym kolorze. Krewetkowe szaszłyki doskonale będą smakowały solo, jak również z dodatkiem sosu koperkowego. Cenimy Twoje zdanie – pozostaw swoją opinię w komentarzu!