Krewetkowe szaszłyki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetkowe szaszłyki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki pozostaw z skorupce. Dokładnie je umyj, osusz i przełóż do miski.

Krok 2

Wlej oliwę, dodaj posiekaną papryczkę chili, sok i skórkę z limonki oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj i odstaw na 1 h.

Krok 3

Zamarynowane krewetki nakłuwaj na wykałaczki jedna za drugą.

Krok 4

Następnie grilluj szaszłyki po 3-4 minuty z każdej strony. Natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetkowe szaszłyki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetkowe szaszłyki Krewetkowe szaszłyki

Krewetkowe szaszłyki to przekąska, która dobrze pasuje podana jako przystawka podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Przygotujesz je na grillu lub grillowej patelni – opiekaj je przez krótki czas, aby zyskały odpowiednią miękkość. Do przyrządzenia szaszłyków wybierz krewetki królewskie – są duże, o jędrnym i zwartym mięsie, wygodne w przygotowaniu. Umyj je, ale pozostaw w skorupkach. Ten wykwintny produkt nie wymaga zbyt wielu dodatków. Podkreśl jedynie jego smak przy pomocy marynaty z chili, soku i otartej skórki z limonki oraz przypraw. Kwaskowate cytrusy doskonale pasują do ryb i owoców morza, a limonka, nieco łagodniejsza niż cytryna, świetnie skomponuje się z pikantną papryczką. Jeśli chcesz podać szaszłyki na główne danie, nabijaj na patyczki kilka krewetek jednocześnie, a jeśli mają stanowić przystawkę – pojedynczo. Gotowe owoce morza poznasz po różowym kolorze. Krewetkowe szaszłyki doskonale będą smakowały solo, jak również z dodatkiem sosu koperkowego. Cenimy Twoje zdanie – pozostaw swoją opinię w komentarzu!