
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szklanka
5 dekagramów
0.5 kilograma
5 dekagramów
1 szczypta
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Mąkę przesiej.
Krok 2
Wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
Jagody przebierz, umyj i dokładnie osącz.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
Krok 5
Garnek napełnij do połowy wodą i przykryj gazą lub cienką tkaniną. Gdy woda zacznie wrzeć, ułóż na gazie pampuchy i przykryj miską o średnicy garnka.
Krok 6
Gotuj na parze około 7 minut. Posyp cukrem waniliowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej