
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szklanka
5 dekagramów
0.5 kilograma
5 dekagramów
1 szczypta
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Mąkę przesiej.
Krok 2
Wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
Jagody przebierz, umyj i dokładnie osącz.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
Krok 5
Garnek napełnij do połowy wodą i przykryj gazą lub cienką tkaniną. Gdy woda zacznie wrzeć, ułóż na gazie pampuchy i przykryj miską o średnicy garnka.
Krok 6
Gotuj na parze około 7 minut. Posyp cukrem waniliowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej