
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szklanka
5 dekagramów
0.5 kilograma
5 dekagramów
1 szczypta
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli. Mąkę przesiej.
Krok 2
Wbij jajka i dodaj roztopioną margarynę. Wlej rozczyn i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
Jagody przebierz, umyj i dokładnie osącz.
Krok 4
Ciasto podziel na porcje wielkości pączka. Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
Krok 5
Garnek napełnij do połowy wodą i przykryj gazą lub cienką tkaniną. Gdy woda zacznie wrzeć, ułóż na gazie pampuchy i przykryj miską o średnicy garnka.
Krok 6
Gotuj na parze około 7 minut. Posyp cukrem waniliowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej