Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

0.5 pęczka

3 łyżki

120 gramów

0.5 sztuki

20 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kostki Rosół wołowy Knorr przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu.

Krok 1

Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Boczek również pokrój w kostkę.

Krok 1

Na patelni rozpuść 20 gram masła* i 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę i boczek. Po 3 min dodaj ziemniaki i selera. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 1

Po koniec dodaj natkę selera i pietruszki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Krok 1

Z mięsa wykrój 6 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozbij je tłuczkiem i natrzyj solą i pieprzem. Na każdy z nich nakładaj warzywny farsz, zwijaj ściśle roladki, każdą owiń nicią.

Krok 1

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż roladki z każdej strony, gdy się zrumienią zmniejsz ogień, dodaj czosnek i wlej 0,25 szklanki bulionu. Duś około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej