Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią
średnie
2 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
600 gramów
0.5 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
20 gramów
0.5 pęczka
6 sztuk
120 gramów
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kostki Rosół wołowy Knorr przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Boczek również pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozpuść 20 gram masła* i 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę i boczek. Po 3 min dodaj ziemniaki i selera. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Po koniec dodaj natkę selera i pietruszki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Z mięsa wykrój 6 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozbij je tłuczkiem i natrzyj solą i pieprzem. Na każdy z nich nakładaj warzywny farsz, zwijaj ściśle roladki, każdą owiń nicią.
Krok 6
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż roladki z każdej strony, gdy się zrumienią zmniejsz ogień, dodaj czosnek i wlej 0,25 szklanki bulionu. Duś około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej