Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

600 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

0.5 pęczka

6 sztuk

120 gramów

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kostki Rosół wołowy Knorr przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Boczek również pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozpuść 20 gram masła* i 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę i boczek. Po 3 min dodaj ziemniaki i selera. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Po koniec dodaj natkę selera i pietruszki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Z mięsa wykrój 6 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozbij je tłuczkiem i natrzyj solą i pieprzem. Na każdy z nich nakładaj warzywny farsz, zwijaj ściśle roladki, każdą owiń nicią.

Krok 6

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż roladki z każdej strony, gdy się zrumienią zmniejsz ogień, dodaj czosnek i wlej 0,25 szklanki bulionu. Duś około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Puszyste placki z jabłkami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej