Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

600 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

0.5 pęczka

6 sztuk

120 gramów

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kostki Rosół wołowy Knorr przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Boczek również pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozpuść 20 gram masła* i 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę i boczek. Po 3 min dodaj ziemniaki i selera. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Po koniec dodaj natkę selera i pietruszki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Z mięsa wykrój 6 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozbij je tłuczkiem i natrzyj solą i pieprzem. Na każdy z nich nakładaj warzywny farsz, zwijaj ściśle roladki, każdą owiń nicią.

Krok 6

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż roladki z każdej strony, gdy się zrumienią zmniejsz ogień, dodaj czosnek i wlej 0,25 szklanki bulionu. Duś około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej