Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

600 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

0.5 pęczka

6 sztuk

120 gramów

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kostki Rosół wołowy Knorr przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Boczek również pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozpuść 20 gram masła* i 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę i boczek. Po 3 min dodaj ziemniaki i selera. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Po koniec dodaj natkę selera i pietruszki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Z mięsa wykrój 6 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozbij je tłuczkiem i natrzyj solą i pieprzem. Na każdy z nich nakładaj warzywny farsz, zwijaj ściśle roladki, każdą owiń nicią.

Krok 6

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż roladki z każdej strony, gdy się zrumienią zmniejsz ogień, dodaj czosnek i wlej 0,25 szklanki bulionu. Duś około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej