Zawijaski z wieprzowiny nadziewane selerem i szałwią
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
600 gramów
0.5 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
20 gramów
0.5 pęczka
6 sztuk
120 gramów
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kostki Rosół wołowy Knorr przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż. Boczek również pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozpuść 20 gram masła* i 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę i boczek. Po 3 min dodaj ziemniaki i selera. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Po koniec dodaj natkę selera i pietruszki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Z mięsa wykrój 6 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozbij je tłuczkiem i natrzyj solą i pieprzem. Na każdy z nich nakładaj warzywny farsz, zwijaj ściśle roladki, każdą owiń nicią.
Krok 6
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż roladki z każdej strony, gdy się zrumienią zmniejsz ogień, dodaj czosnek i wlej 0,25 szklanki bulionu. Duś około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej