
Składniki
1 szklanka
40 gramów
1.5 szklanki
1 sztuka
10 gramów
3 sztuki
1 sztuka
150 gramów
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Weź wanilię i rozetnij ją wzdłuż. Zeskrob środek i wymieszaj z żółtkami.
Krok 2
Żelatynę namocz w 3 łyżkach gorącego mleka.
Krok 3
Żółtka utrzyj z wanilią i cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty krem. Dodawaj po trochu gorące mleko (stale mieszając) oraz rozpuszczoną żelatynę i mocno ubitą śmietanę.
Krok 4
Gotowy krem nałóż do uprzednio wypłukanych foremek i wstaw do lodówki na 5 godzin. Krem przed podaniem wyłóż na talerzyki odwracając foremki .
Krok 5
Sos: 100 ml wody zagotuj z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny.
Krok 6
Dodaj do nich owoce i gotuj przez 2 minuty. Następnie wyjmij cynamon i wylej gotowy sos na talerzyki wokół kremu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej