Proste chipsy z dyni to fantastyczna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych i kukurydzianych. Jak zrobić chipsy z dyni w 15 minut i to bez szczególnych umiejętności kulinarnych?
Chipsy z dyni hokkaido na przekąskę
Chrupiące chipsy z dyni piżmowej lub hokkaido przygotujecie dokładnie tak samo i podacie jako filmową przekąskę lub ciekawą propozycję na dowolną imprezę. Warto wypróbować ten przepis szczególnie jesienią, kiedy dynie mają najlepszą jakość i są dostępne w wielu odmianach. Chipsy możecie przygotować na różne sposoby, w łagodnej wersji lub bardziej charakterne – z dodatkiem chili, ostrymi sosami lub z wasabi. Wybierzcie sami, co najbardziej wam odpowiada. Dynia jest w smaku na tyle neutralna, że z powodzeniem przyprawicie ją różnymi mieszankami przypraw i nadacie zdecydowany smak.
Chrupiące chipsy z dyni – przepis
Na dużą porcję chipsów z dyni pieczonych potrzebujecie małej dyni (Hokkaido lub Butternut), kilku łyżek oliwy z oliwek i przypraw. Sprawdzą się na pewno tymianek, bazylia i majeranek, ale możecie wypróbować też słodką i ostrą paprykę, granulowany czosnek, a nawet przyprawę garam masala. Dynię pokrójcie na cienkie plasterki (najlepiej z wykorzystaniem szatkownicy) i ułóżcie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, a później posypcie przyprawami i skropcie delikatnie oliwą. Tak przygotowane chipsy z dyni pieczcie przez ok. 15 minut w 170°C. Możecie robić to w piekarniku lub w air frayerze i podawać chipsy z sosem czosnkowym, majonezowym lub innym zimnym dipem.
Komentarze (0)