Słodkie ciasto z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie ciasto z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj dokładnie, osusz i zetrzyj na tarce.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj oba gatunki mąki, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj.

Krok 3

Jajka ubij razem z olejem, wanilią i cukrem, stopniowo dodaj do mąki i zagnieć na jednolite gładkie ciasto.

Krok 4

Wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi i cukinią.

Krok 5

Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Krok 6

Przed podaniem ciasto udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej