
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
3 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
1 szklanka
1 łyżka
2 szklanki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj dokładnie, osusz i zetrzyj na tarce.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj oba gatunki mąki, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj.
Krok 3
Jajka ubij razem z olejem, wanilią i cukrem, stopniowo dodaj do mąki i zagnieć na jednolite gładkie ciasto.
Krok 4
Wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi i cukinią.
Krok 5
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Krok 6
Przed podaniem ciasto udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej