Muffinki czekoladowo piernikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki czekoladowo piernikowe

Autor: Katarzyna Malik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

230 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

150 gramów

100 gramów

50 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej