
Składniki
230 gramów
80 gramów
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
5 sztuk
150 gramów
100 gramów
50 mililitrów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























