
Składniki
230 gramów
80 gramów
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
5 sztuk
150 gramów
100 gramów
50 mililitrów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej