Muffinki czekoladowo piernikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki czekoladowo piernikowe

Autor: Katarzyna Malik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

230 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

150 gramów

100 gramów

50 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej