Muffinki czekoladowo piernikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki czekoladowo piernikowe

Autor: Katarzyna Malik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

230 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

150 gramów

100 gramów

50 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej