Muffinki czekoladowo piernikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki czekoladowo piernikowe

Autor: Katarzyna Malik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

230 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

150 gramów

100 gramów

50 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej