Muffinki czekoladowo piernikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki czekoladowo piernikowe

Autor: Katarzyna Malik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

230 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

150 gramów

100 gramów

50 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W osobnych miskach wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę do piernika, posiekaną drobno czekoladę oraz 3 drobno posiekane pierniki (pozostałe zostawiamy do dekoracji). W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło i olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przygotować lukier wg uznania, jak kto chce albo rzadki i prawie przeźroczysty albo biały i gęsty. Smarujemy nim muffinki. Pozostałe 2 pierniki trzemy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nimi polukrowane muffinki. Smacznego.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki czekoladowo piernikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa cytrynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej