Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 gramów

3 sztuki

800 mililitrów

100 gramów

1 opakowanie

2 garść

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron orzo ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Pomidory, czosnek oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zacznij smażyć czosnek wraz z cebulą aż zaczną się karmelizować.

Krok 3

Dodaj pomidory (odłóż kilka do dekoracji) i całość duś jeszcze 5 minut.

Krok 4

Wlej wodę, dodaj fix Knorr i gotuj zupę aż pomidory będą zupełnie miękkie. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.

Krok 5

Ser feta rozkrusz i połóż na oddzielnym talerzyku. Zioła lekko posiekaj. Zupę podawaj w głębokich talerzach. Na wierzchu połóż kawałki pomidorów, makaron, świeże zioła oraz polej jogurtem. Podawaj z fetą na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz również posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Żółte pomidory zastąp czerwonymi lub zielonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z dyni z curry
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzoZupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo

Wydaje się, że o pomidorówce wiesz już wszystko i nic nie może cię zaskoczyć? Z przyjemnością podejmujemy to wyzwanie! Zupa z żółtych pomidorów, serwowana z makaronem orzo pozwoli spojrzeć na znaną potrawę z nowej perspektywy. Niech gotowanie przestanie być tylko codziennym obowiązkiem, a stanie się okazją do odkrywania nowych smaków.

Dla kogo?

Przepis na zupę z żółtych pomidorów dedykujemy kucharzom, którzy doświadczyli kulinarnej monotonii. Bazowanie na sprawdzonych recepturach jest wygodne, ale jednocześnie prowadzi do tego, że każdy posiłek smakuje tak samo. Tymczasem z zupą z żółtych pomidorów wyjście poza schematy zajmie tylko 2 kwadranse.

Na jaką okazję?

Słoneczny kolor wyjątkowej pomidorówki z żółtych pomidorów przypomni o lecie nawet podczas najbardziej pochmurnego dnia. Jesienią i zimą tego typu receptury są na wagę złota.

Czy wiesz, że?

Makaron orzo kształtem i rozmiarem przypomina ziarna ryżu albo jęczmienia. Doskonale sprawdza się nie tylko w zupach takich jak pomidorowa z żółtych pomidorów, ale także w sałatkach lub jako składnik faszerowanych warzyw.

Dla urozmaicenia:

Nieduży kawałek pora, dodany na etapie gotowania zupy z żółtych pomidorów, odrobinę zaostrzy jej smak.