Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo
NOWY PRZEPIS
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
3 sztuki
800 mililitrów
100 gramów
1 opakowanie
2 garść
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron orzo ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Pomidory, czosnek oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zacznij smażyć czosnek wraz z cebulą aż zaczną się karmelizować.
Krok 3
Dodaj pomidory (odłóż kilka do dekoracji) i całość duś jeszcze 5 minut.
Krok 4
Wlej wodę, dodaj fix Knorr i gotuj zupę aż pomidory będą zupełnie miękkie. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.
Krok 5
Ser feta rozkrusz i połóż na oddzielnym talerzyku. Zioła lekko posiekaj. Zupę podawaj w głębokich talerzach. Na wierzchu połóż kawałki pomidorów, makaron, świeże zioła oraz polej jogurtem. Podawaj z fetą na boku.

Dobra rada:
Zupę możesz również posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Żółte pomidory zastąp czerwonymi lub zielonymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo
Wydaje się, że o pomidorówce wiesz już wszystko i nic nie może cię zaskoczyć? Z przyjemnością podejmujemy to wyzwanie! Zupa z żółtych pomidorów, serwowana z makaronem orzo pozwoli spojrzeć na znaną potrawę z nowej perspektywy. Niech gotowanie przestanie być tylko codziennym obowiązkiem, a stanie się okazją do odkrywania nowych smaków.
Dla kogo?
Przepis na zupę z żółtych pomidorów dedykujemy kucharzom, którzy doświadczyli kulinarnej monotonii. Bazowanie na sprawdzonych recepturach jest wygodne, ale jednocześnie prowadzi do tego, że każdy posiłek smakuje tak samo. Tymczasem z zupą z żółtych pomidorów wyjście poza schematy zajmie tylko 2 kwadranse.
Na jaką okazję?
Słoneczny kolor wyjątkowej pomidorówki z żółtych pomidorów przypomni o lecie nawet podczas najbardziej pochmurnego dnia. Jesienią i zimą tego typu receptury są na wagę złota.
Czy wiesz, że?
Makaron orzo kształtem i rozmiarem przypomina ziarna ryżu albo jęczmienia. Doskonale sprawdza się nie tylko w zupach takich jak pomidorowa z żółtych pomidorów, ale także w sałatkach lub jako składnik faszerowanych warzyw.
Dla urozmaicenia:
Nieduży kawałek pora, dodany na etapie gotowania zupy z żółtych pomidorów, odrobinę zaostrzy jej smak.


































