Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo
NOWY PRZEPIS
łatwe
39 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 gramów
3 sztuki
800 mililitrów
100 gramów
1 opakowanie
2 garść
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron orzo ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Pomidory, czosnek oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zacznij smażyć czosnek wraz z cebulą aż zaczną się karmelizować.
Krok 3
Dodaj pomidory (odłóż kilka do dekoracji) i całość duś jeszcze 5 minut.
Krok 4
Wlej wodę, dodaj fix Knorr i gotuj zupę aż pomidory będą zupełnie miękkie. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem.
Krok 5
Ser feta rozkrusz i połóż na oddzielnym talerzyku. Zioła lekko posiekaj. Zupę podawaj w głębokich talerzach. Na wierzchu połóż kawałki pomidorów, makaron, świeże zioła oraz polej jogurtem. Podawaj z fetą na boku.

Dobra rada:
Zupę możesz również posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Żółte pomidory zastąp czerwonymi lub zielonymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z żółtych pomidorów z cebulą i makaronem orzo
Wydaje się, że o pomidorówce wiesz już wszystko i nic nie może cię zaskoczyć? Z przyjemnością podejmujemy to wyzwanie! Zupa z żółtych pomidorów, serwowana z makaronem orzo pozwoli spojrzeć na znaną potrawę z nowej perspektywy. Niech gotowanie przestanie być tylko codziennym obowiązkiem, a stanie się okazją do odkrywania nowych smaków.
Dla kogo?
Przepis na zupę z żółtych pomidorów dedykujemy kucharzom, którzy doświadczyli kulinarnej monotonii. Bazowanie na sprawdzonych recepturach jest wygodne, ale jednocześnie prowadzi do tego, że każdy posiłek smakuje tak samo. Tymczasem z zupą z żółtych pomidorów wyjście poza schematy zajmie tylko 2 kwadranse.
Na jaką okazję?
Słoneczny kolor wyjątkowej pomidorówki z żółtych pomidorów przypomni o lecie nawet podczas najbardziej pochmurnego dnia. Jesienią i zimą tego typu receptury są na wagę złota.
Czy wiesz, że?
Makaron orzo kształtem i rozmiarem przypomina ziarna ryżu albo jęczmienia. Doskonale sprawdza się nie tylko w zupach takich jak pomidorowa z żółtych pomidorów, ale także w sałatkach lub jako składnik faszerowanych warzyw.
Dla urozmaicenia:
Nieduży kawałek pora, dodany na etapie gotowania zupy z żółtych pomidorów, odrobinę zaostrzy jej smak.