Fasolka szparagowa z boczkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 opakowania

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fasolkę obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, mrożoną tylko zagotuj,

Fasolka szparagowa z boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i dodaj fasolkę szparagową. Całość oprósz Mieszanką ziół i przypraw Knorr i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana fasolka to idealny dodatek do ryb i mięs.

Fasolka szparagowa z boczkiem  - Krok 2
23

Opinie o przepisie

  • Anna Nagaj

    Anna Nagaj , 18.07.2016

    Fasolka z bułeczką tartą i ząbkami czosnku...pyszna i aromatyczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra , 17.07.2016

    Ja z bułeczką jest najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bembnowicz

    Ewa Bembnowicz , 17.07.2016

    Fasolka,bułka tarta podsmażona na masełku i palce lizać :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Śliwińska

    Joanna Śliwińska , 17.07.2016

    Ja dodaję cebulę, trochę pieprzu, octu i oliwy i wychodzi pyszny dodatek do obiadu ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Podgórska

    Małgorzata Podgórska , 17.07.2016

    Tak jak u mnie :-) Pychota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wygladała

    Joanna Wygladała , 17.07.2016

    fasolka smażona z bułką tartą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sulikowska

    Alina Sulikowska , 07.08.2014

    Izabela Bogaczyl, to jest profi sponsorowany przez knora to oczywiscie ze w przepisach beda uzywac ich przypraw. Jak Ty umiesz gotowac to mozesz sobie zastapic te przyprawy... Ja korzystam z ich przepisow ale troche modyfikuje i nie korzystam z torebek. Liczy sie pomysl. Jak chcesz sama zaloz profil i wrzucaj przepisy bez torebek. Nie musisz nikogo obrazac!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Bogaczyk

    Izabela Bogaczyk , 04.08.2014

    nie kubie fujfujjfujjj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Bogaczyk

    Izabela Bogaczyk , 04.08.2014

    kurwa same torebki mam dosc wy gootowac n ie umiecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bzowska

    Barbara Bzowska , 28.07.2014

    Najlepsza ugotowana prosto z wody mniam i zero kalori

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Adamczyk

    Katarzyna Adamczyk , 28.07.2014

    Jeszcze lepsza będzie jak się to chwilę poddusi w pomidorach z bazylia - MNIAM. Nauczyłam się od męża, na potrzeby dania dla synka dodaję jeszcze pierś z kurczaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Sowa

    Bozena Sowa , 27.07.2014

    Dla mnie sama wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Chamera

    Danuta Chamera , 27.07.2014

    Pyszności ♥ ♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Święszek

    Barbara Święszek , 27.07.2014

    uwielbiam samą, troszeczkę masełka, podjadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 27.07.2014

    Fasola szpagarowa moze dac troche bulki tartej z masłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Laura Simonsen

    Paula Laura Simonsen , 27.07.2014

    No to smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małgorzata

    Joanna Małgorzata , 27.07.2014

    O ciekawe... Takiego zestawu nie próbowałam jeszcze :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Andrzejewska

    Janina Andrzejewska , 27.07.2014

    Najlepsza i najzdrowsza to zielona fasolka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Sniezek

    Stanislaw Sniezek , 27.07.2014

    Sam sobie zrób bo masz przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Remo Remo

    Remo Remo , 27.07.2014

    zajebiszcze :-) kto mi to zrobi ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Chwajta

    Mirosław Chwajta , 27.07.2014

    to nie fasolka....to boczek w tym daniu jest najlepszy...hahaha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Radko

    Krystyna Radko , 27.07.2014

    z zasmażką - pyszna (też kaloryczna :) )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Janisławski

    Maciej Janisławski , 27.07.2014

    Cholera, trochę kaloryczne...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Crostini z serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z boczkiem Fasolka szparagowa z boczkiem

Szybkie, łatwe i przyjemne. Takie będzie gotowanie, jeżeli skusisz się na przygotowanie fasolki szparagowej z boczkiem z tego przepisu. Tajemnica smaku tego dania to zestawienie delikatnej fasolki szparagowej z chrupkim wędzonym i lekko słonym boczkiem. Jest to duet, który posmakuje każdemu.

Dla kogo?

Przepis na fasolkę szparagową z boczkiem chętnie będą wykorzystywać kucharze, którzy starają się gotować pyszne dania z produktów sezonowych. Fasolka szparagowa może być zielona bądź żółta. Sezon na fasolkę trwa od czerwca do końca września. Jeżeli kupujesz świeżą fasolkę, zwróć uwagę, aby strączki były mięsiste i kruche.

Na jaką okazję?

Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, ale fasolka z boczkiem doskonale broni się sama jako przekąska na mniejszy głód. Idealna w okresie letnim, kiedy nie chcesz spędzać zbyt dużo czasu przy rozgrzanej kuchence.

Czy wiesz, że?

Aby właściwie przygotować fasolkę szparagową z boczkiem, strączki ugotuj w wodzie bądź na parze, dzięki czemu zachowają więcej smaku, natomiast mrożoną fasolkę jedynie zagotuj. Wędzony boczek podsmaż na patelni i dodaj fasolkę. Następnie wlej sos ziołowo-maślany, który połączy oba składniki: fasolkę z boczkiem i stworzy kremowe zwieńczenie tego dania.

Dla urozmaicenia:

Fasolkę z boczkiem możesz podać ze świeżym pieczywem – miłośnicy tego dania zawsze wycierają chlebem resztę sosu, który zostaje na talerzu. Smak fasolki szparagowej z boczkiem wędzonym podkręcić można dzięki dodaniu drobno posiekanego pora.