
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
500 gramów
2 szklanki
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel królika na kilka porcji i przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kawałki królika.
Krok 2
Pokrój pancette na grube plastry, a potem w kostkę. Wyjmij kawałki królika i usmaż drugą porcję z boczkiem. Kiedy skóra będzie brązowa, przełóż mięso do naczynia do zapiekania.
Krok 3
Pokrój selera naciowego i marchewkę w plastry, usmaż je na wytopionym z mięsa tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i liście laurowe. Całość wymieszaj.
Krok 4
Dodaj garść borowików i polej wszystko octem. Wlej bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej bulionu.
Krok 5
Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz do momentu, gdy potrawa będzie chrupiąca.
Krok 6
Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Krok 7
Po wyjęciu z piekarnika połam chlebek i podaj z gulaszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej