Hiszpańska potrawka z królika - Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański hot pot z królikiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

500 gramów

2 szklanki

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel królika na kilka porcji i przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kawałki królika.

Krok 2

Pokrój pancette na grube plastry, a potem w kostkę. Wyjmij kawałki królika i usmaż drugą porcję z boczkiem. Kiedy skóra będzie brązowa, przełóż mięso do naczynia do zapiekania.

Krok 3

Pokrój selera naciowego i marchewkę w plastry, usmaż je na wytopionym z mięsa tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i liście laurowe. Całość wymieszaj.

Krok 4

Dodaj garść borowików i polej wszystko octem. Wlej bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej bulionu.

Krok 5

Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz do momentu, gdy potrawa będzie chrupiąca.

Krok 6

Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika połam chlebek i podaj z gulaszem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej