Hiszpańska potrawka z królika - Zobacz na przepisy.pl

Hiszpański hot pot z królikiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

500 gramów

2 szklanki

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel królika na kilka porcji i przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kawałki królika.

Krok 2

Pokrój pancette na grube plastry, a potem w kostkę. Wyjmij kawałki królika i usmaż drugą porcję z boczkiem. Kiedy skóra będzie brązowa, przełóż mięso do naczynia do zapiekania.

Krok 3

Pokrój selera naciowego i marchewkę w plastry, usmaż je na wytopionym z mięsa tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i liście laurowe. Całość wymieszaj.

Krok 4

Dodaj garść borowików i polej wszystko octem. Wlej bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej bulionu.

Krok 5

Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz do momentu, gdy potrawa będzie chrupiąca.

Krok 6

Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika połam chlebek i podaj z gulaszem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej