Hiszpańska potrawka z królika - Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański hot pot z królikiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

500 gramów

2 szklanki

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel królika na kilka porcji i przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kawałki królika.

Krok 2

Pokrój pancette na grube plastry, a potem w kostkę. Wyjmij kawałki królika i usmaż drugą porcję z boczkiem. Kiedy skóra będzie brązowa, przełóż mięso do naczynia do zapiekania.

Krok 3

Pokrój selera naciowego i marchewkę w plastry, usmaż je na wytopionym z mięsa tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i liście laurowe. Całość wymieszaj.

Krok 4

Dodaj garść borowików i polej wszystko octem. Wlej bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej bulionu.

Krok 5

Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz do momentu, gdy potrawa będzie chrupiąca.

Krok 6

Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika połam chlebek i podaj z gulaszem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański hot pot z królikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Jajecznica z serem feta
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej