
Składniki
3 łyżki
3 szczypty
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1.8 kilograma
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
2 cebule ścieramy na tarce, łączymy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i pozostałymi przyprawami. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso trzeba szczelnie zamknąć ponieważ zapach czosnku i cebuli jest dość intensywny.
Krok 2
Na drugi dzień kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a pozostałe 2 cebule kroimy w ćwiartki i układamy dookoła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 3
Kurczaka pieczemy 90 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy go jeszcze ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej