Kurczak z cebulą i czosnkiem z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak czosnkowo cebulowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 szczypty

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1.8 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 cebule ścieramy na tarce, łączymy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i pozostałymi przyprawami. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso trzeba szczelnie zamknąć ponieważ zapach czosnku i cebuli jest dość intensywny.

Krok 2

Na drugi dzień kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a pozostałe 2 cebule kroimy w ćwiartki i układamy dookoła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 3

Kurczaka pieczemy 90 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy go jeszcze ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej