Składniki
200 mililitrów
50 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj w zielonej herbacie.
Krok 2
Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
Ugotowaną kaszę połącz z jabłkiem, żurawiną i cynamonem.
Krok 4
Całość podgrzej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana na słodko
Kasza gryczana, pozyskiwana z nasion gryki, to zdrowy dodatek do mięs, warzyw i sosów – spróbuj jednak, jak smakuje w zupełnie nowej odsłonie, czyli na słodko. Wybierz spośród dwóch jej rodzajów – białej niepalonej oraz popularnej palonej o brązowym kolorze. Ta druga ma wyrazistszy smak oraz aromat, który wyróżnia ją spośród innych kasz. Do proponowanego dania wybierz dowolny rodzaj kaszy. Ugotuj ją w zielonej herbacie, która nada jej ciekawego posmaku, uważaj tylko, by zbytnio nie zmiękła, ponieważ ten rodzaj gotuje się dość szybko. Kiedy będzie się gotować, pokrój w drobną kostkę jabłko. Dobrze sprawdzi się lekko kwaśna odmiana, która będzie znakomicie komponować się z suszoną żurawiną. Staraj się wybierać duże, mięsiste owoce, które będą bardziej wyczuwalne w potrawie. Kaszę gryczaną na słodko dopraw cynamonem, który doda jej korzennego zapachu. Najlepsza jest na ciepło, ale na zimno również smakuje wybornie. Serwuj ją na śniadanie, a także jako słodki podwieczorek. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonaj się o tym, przygotowując pożywną kaszę gryczaną na słodko.