
Składniki
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeżeli nie chcemy dolewać na patelnie co chwilę oleju, to można dodać do 2 łyżek bezpośrednio do ciasta. W takim wypadku wystarczy wlać go trochę na patelnie przed pierwszym smażeniem. Naleśniki są dosyć elastyczną potrawą, dlatego bardziej od ścisłego trzymania się proporcji składników, powinniśmy zwracać uwagę na konsystencję ciasta naleśnikowego. Trzeba też pamiętać o tym, że potrzebujemy czegoś do mieszania, najlepiej miksera.
Krok 2
Dodajemy jajka, mleko, mąkę i cukru (lub/i soli). Dokładnie mieszamy, jest to ważne – musimy zrobić to dobrze. Następnie dodajemy olej i nadal mieszamy, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, to dolewamy wody. W przypadku gdy uznamy, że jest zbyt rzadkie, można dać jeszcze trochę mąki, ale nie należy z tym przesadzać.
Krok 3
Przełożyć na talerz i zjeść.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























