
Składniki
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeżeli nie chcemy dolewać na patelnie co chwilę oleju, to można dodać do 2 łyżek bezpośrednio do ciasta. W takim wypadku wystarczy wlać go trochę na patelnie przed pierwszym smażeniem. Naleśniki są dosyć elastyczną potrawą, dlatego bardziej od ścisłego trzymania się proporcji składników, powinniśmy zwracać uwagę na konsystencję ciasta naleśnikowego. Trzeba też pamiętać o tym, że potrzebujemy czegoś do mieszania, najlepiej miksera.
Krok 2
Dodajemy jajka, mleko, mąkę i cukru (lub/i soli). Dokładnie mieszamy, jest to ważne – musimy zrobić to dobrze. Następnie dodajemy olej i nadal mieszamy, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, to dolewamy wody. W przypadku gdy uznamy, że jest zbyt rzadkie, można dać jeszcze trochę mąki, ale nie należy z tym przesadzać.
Krok 3
Przełożyć na talerz i zjeść.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej