
Składniki
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeżeli nie chcemy dolewać na patelnie co chwilę oleju, to można dodać do 2 łyżek bezpośrednio do ciasta. W takim wypadku wystarczy wlać go trochę na patelnie przed pierwszym smażeniem. Naleśniki są dosyć elastyczną potrawą, dlatego bardziej od ścisłego trzymania się proporcji składników, powinniśmy zwracać uwagę na konsystencję ciasta naleśnikowego. Trzeba też pamiętać o tym, że potrzebujemy czegoś do mieszania, najlepiej miksera.
Krok 2
Dodajemy jajka, mleko, mąkę i cukru (lub/i soli). Dokładnie mieszamy, jest to ważne – musimy zrobić to dobrze. Następnie dodajemy olej i nadal mieszamy, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, to dolewamy wody. W przypadku gdy uznamy, że jest zbyt rzadkie, można dać jeszcze trochę mąki, ale nie należy z tym przesadzać.
Krok 3
Przełożyć na talerz i zjeść.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej