Tortilla wegetariańska - przepis na tortille bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Wegetariańskie tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

heart
1403 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1711 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia. Paprykę i cukinię pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa. Całość dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Delikat Knorr.

Wegetariańskie tortille - Krok 1

Krok 2

Na suchą i czystą patelnię wrzuć orzeszki pinii i lekko je upraż – do momentu, aż się zarumienią.

Wegetariańskie tortille - Krok 2

Krok 3

Gotowe placki tortilli posmaruj sosem Hellmann's Samba, a następnie nałóż porcję podsmażonych warzyw, pokruszony wegetariański ser żółty, kiełki oraz uprażone orzeszki.

Wegetariańskie tortille - Krok 3

Krok 4

Tortille zwiń jak naleśniki, zawijając brzegi placków do środka, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Zwróć uwagę, by nie nałożyć zbyt dużo farszu, wtedy łatwiej będzie Ci zwinąć tortille wegetariańskie.

Wegetariańskie tortille - Krok 4

Krok 5

Zwinięte tortille wegetariańskie upiecz na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe placki wypełnione farszem przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z Sosem Czosnkowym z jogurtem Hellmann's.

Wegetariańskie tortille - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Wegetariańskie tortille możesz wzbogacić o smak pestek słonecznika. Możesz dodać je zamiast orzeszków pinii lub zmieszać ze sobą. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgra.

6

Opinie o przepisie

  • Malgosia

    Malgosia , 23.08.2024

    Jak zrobić samemu placek na tortillę/wrapa? Czy to jest zwykły naleśnik?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Kowalik

    Monika Kowalik , 30.07.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Besler

    Ania Besler , 29.07.2016

    Ola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 09.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kruczkowska

    Monika Kruczkowska , 11.07.2015

    zamiast kanapek na drogę.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie tortilleWegetariańskie tortille

Tortille wegetariańskie na ciepło jednoznacznie kojarzą się z kuchnią meksykańską. Choć w tamtym rejonie świata serwuje się je z dodatkiem mięsa, z pewnością spotkasz również wersje wege. Domowe tortille mają to do siebie, że można śmiało eksperymentować z ich smakiem, dodając ulubione dodatki, takie jak pomidory, fasola czy kukurydza.

Dla kogo?

Tortille wegetariańskie to prosty sposób na urozmaicenie codziennego menu wegetarianina. Tortille wegetariańskie na ciepło przypadną też do gustu osobom, które wcale nie wykluczyły ze swojej diety mięsa. Wypróbuj je choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej.

Na jaką okazję?

Tortille wegetariańskie świetnie sprawdzą się podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie, obiad czy kolacja.

Czy wiesz, że?

Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub naleśnik, do którego dodaje się różnego rodzaju farsze – tak, jak w przypadku naszego przepisu na wegetariańskie tortille.

Dla urozmaicenia:

Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym albo hummusem. Jeśli lubisz awokado możesz śmiało maczać ich kawałki w guacamole.