
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj deskę do krojenia. Paprykę i cukinię pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone warzywa. Całość dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 2
Na suchą i czystą patelnię wrzuć orzeszki pinii i lekko je upraż – do momentu, aż się zarumienią.

Krok 3
Gotowe placki tortilli posmaruj sosem Hellmann's Samba, a następnie nałóż porcję podsmażonych warzyw, pokruszony wegetariański ser żółty, kiełki oraz uprażone orzeszki.

Krok 4
Tortille zwiń jak naleśniki, zawijając brzegi placków do środka, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Zwróć uwagę, by nie nałożyć zbyt dużo farszu, wtedy łatwiej będzie Ci zwinąć tortille wegetariańskie.

Krok 5
Zwinięte tortille wegetariańskie upiecz na rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Gotowe placki wypełnione farszem przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z Sosem Czosnkowym z jogurtem Hellmann's.


Dobra rada:
Wegetariańskie tortille możesz wzbogacić o smak pestek słonecznika. Możesz dodać je zamiast orzeszków pinii lub zmieszać ze sobą. Do nadzienia użyj papryki czerwonej i zielonej – każda z nich różni się nieco smakiem, a jednocześnie dobrze ze sobą współgra.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańskie tortille
Tortille wegetariańskie na ciepło jednoznacznie kojarzą się z kuchnią meksykańską. Choć w tamtym rejonie świata serwuje się je z dodatkiem mięsa, z pewnością spotkasz również wersje wege. Domowe tortille mają to do siebie, że można śmiało eksperymentować z ich smakiem, dodając ulubione dodatki, takie jak pomidory, fasola czy kukurydza.
Dla kogo?
Tortille wegetariańskie to prosty sposób na urozmaicenie codziennego menu wegetarianina. Tortille wegetariańskie na ciepło przypadną też do gustu osobom, które wcale nie wykluczyły ze swojej diety mięsa. Wypróbuj je choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej.
Na jaką okazję?
Tortille wegetariańskie świetnie sprawdzą się podczas ogrodowych przyjęć, ale także jako drugie śniadanie, obiad czy kolacja.
Czy wiesz, że?
Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej placek, który robi się z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest elastyczna, dlatego łatwo zwinąć ją w rulon albo złożyć w trójkąt i przyrządzić na jej bazie przekąski. Wykorzystywana jest jako pieczywo lub naleśnik, do którego dodaje się różnego rodzaju farsze – tak, jak w przypadku naszego przepisu na wegetariańskie tortille.
Dla urozmaicenia:
Wegetariańskie tortille opiecz na grillu i podawaj z sosem czosnkowym albo hummusem. Jeśli lubisz awokado możesz śmiało maczać ich kawałki w guacamole.