Bataty z rozmarynem z grilla - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Bataty z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
824 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

962 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

4 sztuki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pozostaw w skórze. Następnie pokrój w plastry grubości 1 centymetra.

Bataty z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Z rozmarynu zdejmij same igiełki.

Bataty z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, rozmarynem i przyprawą Knorr.

Bataty z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Plastry ziemniaków zamocz w marynacie na 10 minut, następnie grilluj, aż zrobią się rumiane z każdej strony. W trakcie smażenia polewaj pozostałą marynatą. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Bataty z rozmarynem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wegetariańskie tortille
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty z rozmarynemBataty z rozmarynem

Idealny dodatek do dań mięsnych lub ryb! Słodkie ziemniaki z rozmarynem podkreślą i urozmaicą smak każdej potrawy. Przygotowanie aromatycznych i pysznych ziemniaczków jest bardzo proste, a efekt zaskoczy niejednego. Jak tego dokonać? Umyte ziemniaki pozostaw w skórze i pokrój. Dobrze jest grillować je bez obierania, dzięki czemu zachowają swój kształt. Następnie przygotuj pachnącą marynatę na bazie siekanego czosnku i igiełek rozmarynu. Potrzymaj w niej plastry ziemniaków przez ok. 10 minut, aby nabrały aromatu przypraw. Następnie plastry wystarczy grillować po obu stronach do czasu, aż staną się rumiane. Ważne jest, aby kawałki ziemniaków nie były zbyt grube, bo po grillowaniu mogą być nadal surowe w środku. Grubość ok. 1 cm jest najlepsza. Pieczone ziemniaki to ciekawy dodatek do mięs, ale możesz traktować je również jako samodzielną przystawkę. Przygotuj do nich sos czosnkowy lub dip na bazie majonezu i ketchupu i gotowe. Przekąska idealna na leniwe chwile przed telewizorem.