Bataty z rozmarynem z grilla - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Bataty z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
824 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

963 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

4 sztuki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i pozostaw w skórze. Następnie pokrój w plastry grubości 1 centymetra.

Bataty z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj. Z rozmarynu zdejmij same igiełki.

Bataty z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, rozmarynem i przyprawą Knorr.

Bataty z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Plastry ziemniaków zamocz w marynacie na 10 minut, następnie grilluj, aż zrobią się rumiane z każdej strony. W trakcie smażenia polewaj pozostałą marynatą. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Bataty z rozmarynem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bataty z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bataty z rozmarynemBataty z rozmarynem

Idealny dodatek do dań mięsnych lub ryb! Słodkie ziemniaki z rozmarynem podkreślą i urozmaicą smak każdej potrawy. Przygotowanie aromatycznych i pysznych ziemniaczków jest bardzo proste, a efekt zaskoczy niejednego. Jak tego dokonać? Umyte ziemniaki pozostaw w skórze i pokrój. Dobrze jest grillować je bez obierania, dzięki czemu zachowają swój kształt. Następnie przygotuj pachnącą marynatę na bazie siekanego czosnku i igiełek rozmarynu. Potrzymaj w niej plastry ziemniaków przez ok. 10 minut, aby nabrały aromatu przypraw. Następnie plastry wystarczy grillować po obu stronach do czasu, aż staną się rumiane. Ważne jest, aby kawałki ziemniaków nie były zbyt grube, bo po grillowaniu mogą być nadal surowe w środku. Grubość ok. 1 cm jest najlepsza. Pieczone ziemniaki to ciekawy dodatek do mięs, ale możesz traktować je również jako samodzielną przystawkę. Przygotuj do nich sos czosnkowy lub dip na bazie majonezu i ketchupu i gotowe. Przekąska idealna na leniwe chwile przed telewizorem.