Smakosze z całego świata zachwycają się azjatycką kuchnią. W Polsce również przybywa miejsc, w których można spróbować takich przysmaków, jak sushi i ramen, charakterystycznych zwłaszcza dla japońskich kulinariów. O wyjątkowości dań decydują różnorodne przyprawy i dodatki. Fascynuje nas kultura i savoir-vivre tamtejszych regionów, ale czy wiemy o nich wszystko? Sposób jedzenia jest równie ważny, jak to, co pojawia się na talerzach. Będąc w restauracji, nie rozglądaj się gorączkowo za widelcem lub łyżką. Zamiast tego poznaj tajniki prawidłowego posługiwania się pałeczkami – to naprawdę proste!
Pałeczki z tradycją
Za ich ojczyznę uznaje się starożytne Chiny. Początkowo były wykorzystywane tylko do przygotowywania posiłków, jednak dość szybko przeniesiono je z kuchni do jadalni. W części krajów azjatyckich są używane powszechnie, w niektórych tylko do wybranych potraw. Najczęściej wytwarza się je z drewna, bambusa lub plastiku. Zdarzają się także porcelanowe lub wykonane z metali szlachetnych, choć te ostatnie należą już do towarów drogich i luksusowych. Hashi, czyli japońskie pałeczki, najczęściej spotyka się w jednorazowej wersji. Wykonane z bambusa lub drewna, są ze sobą połączone, więc każdy samodzielnie rozrywa je tuż przed jedzeniem. Dzięki temu masz pewność, że nikt nie używał ich przed tobą!
Praktyka czyni mistrza
Pierwsza wizyta w azjatyckiej restauracji nie musi być stresująca. Zastanawiasz się jak jeść sushi pałeczkami? Ten nietypowy dla Europejczyków rodzaj sztućców nie wymaga posiadania wiedzy tajemnej. Kilka kęsów wystarczy, by je oswoić! Oto kilka porad dla początkujących:
- Pałeczki trzymaj bliżej ich środka – nie za końce!
- Jedną z nich ułóż między kciukiem a palcem wskazującym. Podtrzymując ją dodatkowo palcami serdecznym i środkowym, stworzysz stabilną, nieruchomą podstawę.
- Drugą pałeczkę chwyć równolegle do pierwszej, przytrzymując ją kciukiem i palcem wskazującym. Będzie to ruchoma część, dzięki której sprawnie nałożysz upragnione smakołyki.
- Nie ściskaj pałeczek zbyt mocno - na luzie szybciej nabierzesz wprawy. Miej na uwadze, że wśród Japończyków trzymanie pałeczek w zaciśniętej pięści uznawane jest za bardzo nieprzyjazny gest.
Zasady, które warto znać
Brawo! Posługiwanie się pałeczkami już nie sprawia ci problemów. Sukces najlepiej uczcić wizytą w azjatyckim lokalu. Pamiętaj, że wiedza na temat tego, jak jeść pałeczkami sushi to jeszcze nie wszystko. Warto poznać kilka podstawowych reguł, które obowiązują przy stole:
- Niegrzecznie jest wymachiwać pałeczkami i wskazywać nimi na inne osoby.
- Unikaj nabijania jedzenia na pałeczki – nie tylko jest to nieeleganckie, ale przede wszystkim kojarzy się z obrzędami pogrzebowymi.
- Stukanie nimi o miseczkę lub talerz uznawane jest za duży nietakt względem gospodarza.
- Nie oblizuj pałeczek – naprawdę nie wypada!
- Nie zdziw się, jeśli do zamówionej zupy również nie otrzymasz łyżki. W pierwszej kolejności wyciągaj pałeczkami poszczególne składniki, by pozostały bulion po prostu wypić.
- Przydatna okaże się także wiedza, jak jeść ryż pałeczkami. Należy połączyć ich końcówki i w ten sposób nakładać na nie niewielkie porcje. Chwytanie poszczególnych ziarenek byłoby wyjątkowo męczącym procesem.
- Kończąc posiłek, pałeczki odkłada się równolegle do naczynia, z którego się jadło. Ostre końce należy skierować w lewą stronę.
Azja w twojej kuchni
Jeśli czujesz, że nie do końca opanowałeś sztukę jedzenia pałeczkami, poćwicz na maki-sushi, które w 15 minut przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Równie łatwo będzie z sashimi. Taki trening to sama przyjemność! Szybko złapiesz bakcyla i zechcesz podzielić się nim z przyjaciółmi. Wspólny posiłek warto urozmaicić Kalifornia rolls na wypadek, gdyby któryś z gości nie był przekonany do surowej ryby. Pyszny makaron soba połączysz z różnorodnymi składnikami. Na początek proponujemy kurczaka i warzywa. Spragnieni orientalnych smaków powinni sięgnąć po zupę z makaronem udon.
Komentarze (0)