Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

60 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj bardzo drobno paluszki krabowe oraz cebulę i wymieszaj je z zimnym puree ziemniaczanym, jajkami, częścią mąki (125 gram), sokiem z jednej cytryny i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 2

Farsz krabowy dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 3

Zrób z otrzymanej masy 8 kulek i panieruj je w mieszance podsmażonych ziaren sezamu z mąką (25 gram).

Krok 4

Smaż kulki na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju, obracając od czasu do czasu, aby były złociste ze wszystkich stron.

Krok 5

Zrób cytrynowy sos, łącząc kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Podawaj ciastka krabowe z cytrynowym sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej