
Składniki
5 ziaren
2 sztuki
5 ziaren
1 szczypta
50 mililitrów
1 sztuka
50
10 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ozór gotuj przez około 120 minut, po czym zanurz go w zimnej wodzie i ściągnij skórę. Pokrój go w plasterki.
Krok 2
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 3
Kostkę Rosół z kury Knorr rozpuść w 2 szklankach wody, dodaj ocet, sól i przyprawy. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Żelatynę namocz w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuść ją w bulionie. Gotowy auszpik przecedź.
Krok 5
Na dno miseczek do galarety wlej niewielką ilość auszpiku, włóż cześć warzyw, dolej auszpik, odstaw do stężenia.
Krok 6
Ułóż pokrojone ozorki. Następnie znów auszpik, warzywa, auszpik i ozorki. Wstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































