Ozorki w galarecie z auszpiku - przepis na ozory | Przepisy.pl pixel

Ozorki w auszpiku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 ziaren

2 sztuki

5 ziaren

1 szczypta

50 mililitrów

1 sztuka

50

10 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ozór gotuj przez około 120 minut, po czym zanurz go w zimnej wodzie i ściągnij skórę. Pokrój go w plasterki.

Krok 2

Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 3

Kostkę Rosół z kury Knorr rozpuść w 2 szklankach wody, dodaj ocet, sól i przyprawy. Gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Żelatynę namocz w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuść ją w bulionie. Gotowy auszpik przecedź.

Krok 5

Na dno miseczek do galarety wlej niewielką ilość auszpiku, włóż cześć warzyw, dolej auszpik, odstaw do stężenia.

Krok 6

Ułóż pokrojone ozorki. Następnie znów auszpik, warzywa, auszpik i ozorki. Wstaw do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ozorki w auszpiku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krupnik
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej