Składniki
5 ziaren
2 sztuki
5 ziaren
1 szczypta
50 mililitrów
1 sztuka
50
10 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ozór gotuj przez około 120 minut, po czym zanurz go w zimnej wodzie i ściągnij skórę. Pokrój go w plasterki.
Krok 2
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 3
Kostkę Rosół z kury Knorr rozpuść w 2 szklankach wody, dodaj ocet, sól i przyprawy. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Żelatynę namocz w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuść ją w bulionie. Gotowy auszpik przecedź.
Krok 5
Na dno miseczek do galarety wlej niewielką ilość auszpiku, włóż cześć warzyw, dolej auszpik, odstaw do stężenia.
Krok 6
Ułóż pokrojone ozorki. Następnie znów auszpik, warzywa, auszpik i ozorki. Wstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej