Muffinki z cukinią i papryką - przepis warzywny | Przepisy.pl pixel

Muffinki z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

519 osób wydrukowało

Pobierz pdf

833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.

Muffinki z cukinią  - Krok 1

Krok 2

Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia

Muffinki z cukinią  - Krok 2

Krok 3

Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.

Muffinki z cukinią  - Krok 3

Krok 4

Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Muffinki z cukinią  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 24.05.2023

    Bardzo dobre, osobiście uważam, że cukinię możnaby było doprawić, ponieważ sama w sobie jest płona. Poza tym pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki z cukinią Muffinki z cukinią

Cukinia jest doskonałym składnikiem wielu wypieków. Nadaje im delikatności, sprawia, że ciasto nie wysycha, a ponadto jej smak pozwala na dodatek wielu różnorodnych składników, zarówno ostrych, jak i łagodnych. Spróbuj babeczek z cukinią – jednej z wielu wersji wytrawnych babeczek. Połącz ją z cebulą, ostrymi papryczkami oraz oscypkiem. Sprawdzi się także inny, wędzony i wyrazisty w smaku ser. W osobnej misce przygotuj składniki na ciasto – żeby było bardziej puszyste, ubij białka na sztywną pianę i delikatnie, by nie opadła, połącz ją z żółtkami, mąką oraz mlekiem. Na koniec dodaj starte warzywa i oscypek. Dodaj także nieco majonezu, by poprawić smak potrawy. Na koniec przełóż masę do foremek na muffinki i upiecz od razu – inaczej piana z białek zacznie opadać i nie spełni swojej roli. Muffinki z cukinią to smaczna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas przyjęć oraz jako alternatywa dla kanapek do pracy. Serwuj je z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego. Upiecz i sprawdź, jak smakują.