Muffinki z cukinią i papryką - przepis warzywny | Przepisy.pl pixel

Muffinki z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

383 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

788 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.

Muffinki z cukinią  - Krok 1

Krok 2

Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia

Muffinki z cukinią  - Krok 2

Krok 3

Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.

Muffinki z cukinią  - Krok 3

Krok 4

Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Muffinki z cukinią  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 24.05.2023

    Bardzo dobre, osobiście uważam, że cukinię możnaby było doprawić, ponieważ sama w sobie jest płona. Poza tym pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś w galarecie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki z cukinią Muffinki z cukinią

Cukinia jest doskonałym składnikiem wielu wypieków. Nadaje im delikatności, sprawia, że ciasto nie wysycha, a ponadto jej smak pozwala na dodatek wielu różnorodnych składników, zarówno ostrych, jak i łagodnych. Spróbuj babeczek z cukinią – jednej z wielu wersji wytrawnych babeczek. Połącz ją z cebulą, ostrymi papryczkami oraz oscypkiem. Sprawdzi się także inny, wędzony i wyrazisty w smaku ser. W osobnej misce przygotuj składniki na ciasto – żeby było bardziej puszyste, ubij białka na sztywną pianę i delikatnie, by nie opadła, połącz ją z żółtkami, mąką oraz mlekiem. Na koniec dodaj starte warzywa i oscypek. Dodaj także nieco majonezu, by poprawić smak potrawy. Na koniec przełóż masę do foremek na muffinki i upiecz od razu – inaczej piana z białek zacznie opadać i nie spełni swojej roli. Muffinki z cukinią to smaczna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas przyjęć oraz jako alternatywa dla kanapek do pracy. Serwuj je z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego. Upiecz i sprawdź, jak smakują.