
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
250 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.
Krok 2
Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.
Krok 4
Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki z cukinią
Cukinia jest doskonałym składnikiem wielu wypieków. Nadaje im delikatności, sprawia, że ciasto nie wysycha, a ponadto jej smak pozwala na dodatek wielu różnorodnych składników, zarówno ostrych, jak i łagodnych. Spróbuj babeczek z cukinią – jednej z wielu wersji wytrawnych babeczek. Połącz ją z cebulą, ostrymi papryczkami oraz oscypkiem. Sprawdzi się także inny, wędzony i wyrazisty w smaku ser. W osobnej misce przygotuj składniki na ciasto – żeby było bardziej puszyste, ubij białka na sztywną pianę i delikatnie, by nie opadła, połącz ją z żółtkami, mąką oraz mlekiem. Na koniec dodaj starte warzywa i oscypek. Dodaj także nieco majonezu, by poprawić smak potrawy. Na koniec przełóż masę do foremek na muffinki i upiecz od razu – inaczej piana z białek zacznie opadać i nie spełni swojej roli. Muffinki z cukinią to smaczna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas przyjęć oraz jako alternatywa dla kanapek do pracy. Serwuj je z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego. Upiecz i sprawdź, jak smakują.