Tort z mango

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

105 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

krem:

1 opakowanie

250 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.

Krok 2

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec miękką Kasię.

Krok 3

Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do tortownicy.

Krok 4

Piecz około 30 minut w 180 stopniach C. 

Krok 5

Krem w proszku przygotuj wg przepisu na opakowaniu tzn. wsyp go do zimnego mleka i ubijaj mikserem kilka minut.

Krok 6

Pod koniec ubijania dodaj miękką Kasię i jeszcze chwilę ubijaj.

Krok 7

Mango obierz ze skórki i wycinaj z niego półplasterki.

Krok 8

Winogrona przekrój na połówki, wyjmując z nich pestki.

Krok 9

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwie części.

Krok 10

Dolną część posmaruj konfiturą i częścią kremu.

Krok 11

Przykryj drugim kawałkiem ciasta i całość wysmaruj resztą kremu.

Krok 12

Boki tortu obsyp orzeszkami w karmelu, a górę udekoruj plasterkami mango i winogronami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z mangoTort z mango

Tort z mango to świetna propozycja dla osób lubiących owocowe wypieki, w których charakterystyczne dodatki lekko przełamują słodycz ciasta. Podstawę tortu stanowi biszkopt oraz jasny krem waniliowy – ciasto wykonasz, miksując jajka z cukrem, mąką oraz proszkiem i kostką do pieczenia. Kiedy uzyska jednolitą, gładką konsystencję, przelej całość do tortownicy i upiecz, a w tym czasie przygotuj słodki krem waniliowy (w tym celu zasugeruj się poradami zawartymi w przepisie). Zarówno biszkopt, jak i krem mają bardzo delikatny smak, dlatego ważnym elementem ciasta są owoce. Dobrze sprawdzi się mango – soczysty owoc pochodzący z Indii, charakteryzujący się apetycznym pomarańczowym miąższem, przypominającym nieco brzoskwinię. Dojrzałe mango ma czerwono-zieloną skórkę i jest jędrne – właśnie takie najlepiej nadawać się będzie do tortu. Pokrojone w ćwiartki układaj na wyłożone kremem ciasto, przeplatając je połówkami ciemnych winogron i układając z owoców wzory. Brzeg ciasta posyp rozdrobnionymi orzeszkami w karmelu, które urozmaicą jego konsystencję. Życzymy smacznego!