
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
150 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy.
Krok 2
Kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch łyżkach oleju i smarujemy nią piersi z kurczaka, które następnie dobrze smażymy na rozgrzanej patelni z grubym dnem bez dodatkowego tłuszczu. Gdy piersi będą już usmażone, studzimy je i kroimy w paski o długości około 2 cm.
Krok 3
W cienkie paski o długości 2-3 cm kroimy także umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, Pokrojone piersi i paprykę, ostudzony makaron, odsączoną kukurydzę wrzucamy razem do miski.
Krok 4
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej