
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
150 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy.
Krok 2
Kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch łyżkach oleju i smarujemy nią piersi z kurczaka, które następnie dobrze smażymy na rozgrzanej patelni z grubym dnem bez dodatkowego tłuszczu. Gdy piersi będą już usmażone, studzimy je i kroimy w paski o długości około 2 cm.
Krok 3
W cienkie paski o długości 2-3 cm kroimy także umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, Pokrojone piersi i paprykę, ostudzony makaron, odsączoną kukurydzę wrzucamy razem do miski.
Krok 4
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































