
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
null
25 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chili przekrój na pół, usuń pestki, drobno posiekaj i podsmaż.
Krok 2
Dodaj sos sojowy, sok limonki, cukier, mleko kokosowe i masło orzechowe. Dopraw.
Krok 3
Filety rozdrobnij, dodaj sos sojowy, pastę curry, sok limonki, zmiażdżony ząbek czosnku, białko, pokruszone listki limonki i 3 łyżki posiekanej kolendry. Wymieszaj.
Krok 4
Z pasty ulep około 10 kulek, rozpłaszcz je na placki.
Krok 5
Smaż partiami po 4 minuty z każdej strony, osącz, ułóż na liściach sałaty. Podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej