Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No, prościej już chyba nie można. Ciasto kupisz w sklepie, jabłka obierze i pokroi nawet pięciolatek (to jest pomysł - zaprzęgnij brata!). Uważać trzeba tylko, wyjmując deser z pieca - kokilki są bardzo gorące. Aha - szafran, choć drogi, jest w tym przepisie niezastąpiony. Bo dodaje nie tylko koloru, ale także smaku, zapachu i ostrości.

Krok 2

Jabłka zalej sokami. Dodaj cukier i szafran. Wymieszaj i przypraw pieprzem. Rzogrzej piekarnik do 250 stopni, nie włączając termoobiegu. Jabłka ułóż w żaroodpornych kokilkach. Z ciasta francuskiego wytnij kółka trochę większe od średnicy kokilek. Przykryj foremki i bardzo dokładnie przyklej ciasto do zewnętrznych krawędzi. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1-2 łyżkami wody, piecz 20 minut. I jedz, póki gorace!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej