Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No, prościej już chyba nie można. Ciasto kupisz w sklepie, jabłka obierze i pokroi nawet pięciolatek (to jest pomysł - zaprzęgnij brata!). Uważać trzeba tylko, wyjmując deser z pieca - kokilki są bardzo gorące. Aha - szafran, choć drogi, jest w tym przepisie niezastąpiony. Bo dodaje nie tylko koloru, ale także smaku, zapachu i ostrości.

Krok 2

Jabłka zalej sokami. Dodaj cukier i szafran. Wymieszaj i przypraw pieprzem. Rzogrzej piekarnik do 250 stopni, nie włączając termoobiegu. Jabłka ułóż w żaroodpornych kokilkach. Z ciasta francuskiego wytnij kółka trochę większe od średnicy kokilek. Przykryj foremki i bardzo dokładnie przyklej ciasto do zewnętrznych krawędzi. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1-2 łyżkami wody, piecz 20 minut. I jedz, póki gorace!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej