Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego
średnie
8 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
No, prościej już chyba nie można. Ciasto kupisz w sklepie, jabłka obierze i pokroi nawet pięciolatek (to jest pomysł - zaprzęgnij brata!). Uważać trzeba tylko, wyjmując deser z pieca - kokilki są bardzo gorące. Aha - szafran, choć drogi, jest w tym przepisie niezastąpiony. Bo dodaje nie tylko koloru, ale także smaku, zapachu i ostrości.
Krok 2
Jabłka zalej sokami. Dodaj cukier i szafran. Wymieszaj i przypraw pieprzem. Rzogrzej piekarnik do 250 stopni, nie włączając termoobiegu. Jabłka ułóż w żaroodpornych kokilkach. Z ciasta francuskiego wytnij kółka trochę większe od średnicy kokilek. Przykryj foremki i bardzo dokładnie przyklej ciasto do zewnętrznych krawędzi. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1-2 łyżkami wody, piecz 20 minut. I jedz, póki gorace!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























