Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego
średnie
8 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
No, prościej już chyba nie można. Ciasto kupisz w sklepie, jabłka obierze i pokroi nawet pięciolatek (to jest pomysł - zaprzęgnij brata!). Uważać trzeba tylko, wyjmując deser z pieca - kokilki są bardzo gorące. Aha - szafran, choć drogi, jest w tym przepisie niezastąpiony. Bo dodaje nie tylko koloru, ale także smaku, zapachu i ostrości.
Krok 2
Jabłka zalej sokami. Dodaj cukier i szafran. Wymieszaj i przypraw pieprzem. Rzogrzej piekarnik do 250 stopni, nie włączając termoobiegu. Jabłka ułóż w żaroodpornych kokilkach. Z ciasta francuskiego wytnij kółka trochę większe od średnicy kokilek. Przykryj foremki i bardzo dokładnie przyklej ciasto do zewnętrznych krawędzi. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1-2 łyżkami wody, piecz 20 minut. I jedz, póki gorace!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej