Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No, prościej już chyba nie można. Ciasto kupisz w sklepie, jabłka obierze i pokroi nawet pięciolatek (to jest pomysł - zaprzęgnij brata!). Uważać trzeba tylko, wyjmując deser z pieca - kokilki są bardzo gorące. Aha - szafran, choć drogi, jest w tym przepisie niezastąpiony. Bo dodaje nie tylko koloru, ale także smaku, zapachu i ostrości.

Krok 2

Jabłka zalej sokami. Dodaj cukier i szafran. Wymieszaj i przypraw pieprzem. Rzogrzej piekarnik do 250 stopni, nie włączając termoobiegu. Jabłka ułóż w żaroodpornych kokilkach. Z ciasta francuskiego wytnij kółka trochę większe od średnicy kokilek. Przykryj foremki i bardzo dokładnie przyklej ciasto do zewnętrznych krawędzi. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1-2 łyżkami wody, piecz 20 minut. I jedz, póki gorace!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
20 osób ogląda przepis:
Moczka śląska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej