Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 szklanka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błony, a następnie pokrój w centymetrowej grubości kotleciki. Oprósz je solą i pieprzem, lekko rozklep dłonią.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 1

Krok 2

Do naczynia wsyp mąkę, starty drobno ser, posiekaną natkę oraz Przyprawę Knorr – wszystko razem wymieszaj. Do osobnej miseczki wbij jajka i roztrzep je.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 2

Krok 3

Kotleciki obtocz w mące, a następnie zanurzaj w jajku i kładź na patelni z rozgrzanym olejem.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 3

Krok 4

Smaż na złoty kolor z obu stron. Złociste eskalopki podawaj z ryżem lub risotto i kruchą sałatą z ulubionym dressingiem.

Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Eskalopki możesz smażyć na patelni wyłożonej pergaminem – sprawi to, że Twoje kotleciki nie będą przywierać do patelni.

1

Opinie o przepisie

  • Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna

    Bibliograjka Miejska Biblioteka Publiczna , 15.07.2021

    Smakowita propozycja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierceWieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce

Niewielkie kotleciki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Delikatny aromat wędzenia sprawi, że ten tradycyjny przepis zmieni swoje oblicze, kradnąc kulinarne serca każdego miłośnika mięsnych potraw. Wieprzowe eskalopki w panierce według naszego pomysłu nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni – wystarczy 30 minut, aby zaserwować to wyjątkowe danie! Spróbujcie, a zapewniamy, że eskalopki wieprzowe na stałe wpiszą się w wasze codzienne menu.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika mięsnych dań. Wieprzowe eskalopki są także doskonałą propozycją dla osób poszukujących potraw szybkich, które nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania.

Na jaką okazję?

Wieprzowe eskalopki w panierce to idealne rozwiązanie na urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Eskalopki to danie, które gości w polskiej kuchni niemal od zawsze. Tradycyjnie przygotowywane są z delikatnego mięsa, które nie wymaga długiego smażenia.

Dla urozmaicenia:

Eskalopki w panierce doskonale komponują się z risotto. Zielonym dodatkiem do potrawy jest sałata, którą przygotujesz z ulubionym dressingiem.