Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 szklanka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błony, a następnie pokrój w centymetrowej grubości kotleciki. Oprósz je solą i pieprzem, lekko rozklep dłonią.

Krok 2
Do naczynia wsyp mąkę, starty drobno ser, posiekaną natkę oraz Przyprawę Knorr – wszystko razem wymieszaj. Do osobnej miseczki wbij jajka i roztrzep je.

Krok 3
Kotleciki obtocz w mące, a następnie zanurzaj w jajku i kładź na patelni z rozgrzanym olejem.

Krok 4
Smaż na złoty kolor z obu stron. Złociste eskalopki podawaj z ryżem lub risotto i kruchą sałatą z ulubionym dressingiem.


Dobra rada:
Eskalopki możesz smażyć na patelni wyłożonej pergaminem – sprawi to, że Twoje kotleciki nie będą przywierać do patelni.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowe eskalopki w aromatycznej wędzonej panierce
Niewielkie kotleciki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Delikatny aromat wędzenia sprawi, że ten tradycyjny przepis zmieni swoje oblicze, kradnąc kulinarne serca każdego miłośnika mięsnych potraw. Wieprzowe eskalopki w panierce według naszego pomysłu nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni – wystarczy 30 minut, aby zaserwować to wyjątkowe danie! Spróbujcie, a zapewniamy, że eskalopki wieprzowe na stałe wpiszą się w wasze codzienne menu.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika mięsnych dań. Wieprzowe eskalopki są także doskonałą propozycją dla osób poszukujących potraw szybkich, które nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania.
Na jaką okazję?
Wieprzowe eskalopki w panierce to idealne rozwiązanie na urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Eskalopki to danie, które gości w polskiej kuchni niemal od zawsze. Tradycyjnie przygotowywane są z delikatnego mięsa, które nie wymaga długiego smażenia.
Dla urozmaicenia:
Eskalopki w panierce doskonale komponują się z risotto. Zielonym dodatkiem do potrawy jest sałata, którą przygotujesz z ulubionym dressingiem.