
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1
50 mililitrów
170 gramów
120 gramów
1 sztuka
70 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę posiekaj z margaryną, dodaj żółtko - ugnieć ciasto dodając w międzyczasie śmietanę. Gdy ciasto będzie jednolite owiń je folią spożywczą i włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2
Polędwicę umyj i oczyść, natrzyj przyprawą Knorr. Obsmaż na gorącej oliwie.
Krok 3
Polędwicę wstaw na 15 minut do piekarnika 180 st. C, w środku pozostać musi surowa. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 4
Gotowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, ułóż na nim polędwicę, zawiń. Wstaw do piekarnika w temp. 180 st. C. Piecz ok. 15 - 20 minut (w zależności od grubości mięsa). Upieczone mięso krój w grube plastry, podawaj polane ciemnym sosem.
Krok 5
Przygotuj sos Knorr - wymieszaj 250 ml wody z winem, zagotuj. Dołóż poskubany rozmaryn i gotuj 3 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej