
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1
50 mililitrów
170 gramów
120 gramów
1 sztuka
70 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę posiekaj z margaryną, dodaj żółtko - ugnieć ciasto dodając w międzyczasie śmietanę. Gdy ciasto będzie jednolite owiń je folią spożywczą i włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2
Polędwicę umyj i oczyść, natrzyj przyprawą Knorr. Obsmaż na gorącej oliwie.
Krok 3
Polędwicę wstaw na 15 minut do piekarnika 180 st. C, w środku pozostać musi surowa. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 4
Gotowe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, ułóż na nim polędwicę, zawiń. Wstaw do piekarnika w temp. 180 st. C. Piecz ok. 15 - 20 minut (w zależności od grubości mięsa). Upieczone mięso krój w grube plastry, podawaj polane ciemnym sosem.
Krok 5
Przygotuj sos Knorr - wymieszaj 250 ml wody z winem, zagotuj. Dołóż poskubany rozmaryn i gotuj 3 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej