Kabaczek to kulinarny kameleon. Warzywo o bardzo delikatnym smaku wykorzystamy w kuchni na wiele apetycznych sposobów. Świeże kabaczki dostępne są od lata aż do jesieni, więc właśnie w tym okresie nie powinno zabraknąć ich w jadłospisie. Co zrobić z kabaczka? Sałatki, zapiekanki, leczo… Pomysłów z pewnością nie zabraknie. Warto pamiętać, że jego smakiem można cieszyć się również w chłodniejszych miesiącach, a wszystko za sprawą domowych przetworów. Znajdziesz u nas inspiracje nie tylko na wakacyjne przysmaki, ale też na to, co można zrobić z kabaczka na zimę. Zapraszamy do kuchni!
Co z kabaczka na przystawkę?
To smaczne warzywo bez problemu dopasujemy do posiłku, który akurat planujemy. Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie dania głównego. Do cienko pokrojonych plastrów kabaczka pasują czosnek, cebula, natka pietruszki i szczypiorek. Połączmy te składniki sosem jogurtowym albo musztardowym, a uzyskamy wyśmienitą surówkę.
Z pomidorkami koktajlowymi i zieloną lub żółtą papryką stworzy barwną kompozycję. Znakomicie smakuje kabaczek z grilla. Jego neutralny smak sprawia, że możemy zaszaleć z bardziej charakternymi dipami.
Co zrobić z kabaczka na obiad?
Kabaczek jest tak wszechstronny, że na ten temat można napisać niejedną książkę. Zebraliśmy najsmaczniejsze pomysły na to, co można zrobić z kabaczka, by ułatwić codzienne gotowanie.
- Leczo: to ono przychodzi na myśl, gdy mowa o wakacyjnym, warzywnym obiedzie. Dorzućmy do niego paprykę oraz pomidory. Jeśli zależy nam na mięsnym elemencie, dodajmy kiełbasę. Dla urozmaicenia niech będzie to hiszpańska chorizo.
- Kabaczek faszerowany: wyśmienicie smakuje, a do tego wygląda efektownie. Warzywo podzielmy na dwie części, a każdą połówkę wypełnijmy ulubionym farszem. Nadają się do tego mięso mielone z pomidorową passatą, ryż, kuskus, pieczarki, kurki, oliwki, suszone pomidory, kapary… Czego dusza zapragnie!
- Placki z kabaczka zastąpią w porze obiadu bardziej popularne placki ziemniaczane. Możemy podawać je z odrobiną kwaśnej śmietany. Warzywny farsz polecamy przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią lub tymiankiem. Porcja twarogu sprawi, że będą miały zwartą konsystencję i staną się bardziej treściwe.
Kabaczek – co z niego zrobić na zimę?
Czy wraz z nastaniem jesieni musimy definitywnie pożegnać się z kabaczkiem? Niekoniecznie! Wszystko za sprawą przetworów, które również mogą stanowić świetną inspirację na to, co zrobić z kabaczka.
- Kabaczek można zamknąć w słoiku w towarzystwie marchewki i w ten sposób skomponować smaczną surówkę, które pomoże przetrwać zimowe niedobory świeżych warzyw.
- Kilka słoików leczo bardzo ułatwi zaplanowanie posiłków. Nawet w najbardziej zabiegany dzień będziemy mogli pozwolić sobie na domowy obiad.
- Marynowanie kabaczków pokrojonych w słupki pozwoli zachować ich chrupkość. Do zalewy octowej pasują koper, chrzan i czosnek – zupełnie jak w przypadku ogórków kiszonych. W innych wariantach sprawdzą się kurkuma, curry, a także papryczki chili.
- Kabaczek posłuży do zrobienia domowego keczupu o oryginalnym smaku lub przecieru, będącego wspaniałą bazą kremowej zupy.
Z kabaczkiem nie można się nudzić!
W faszerowanych kabaczkach z serem feta można zakochać się od pierwszego wejrzenia. Tym prostym daniem podejmiemy gości podczas proszonej kolacji. Kolejnym wykwintnym wcieleniem warzywa są kalmary nadziewane, choć na pierwszy rzut oka trudno dojrzeć kabaczek. Co z niego zrobić, jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie tego dania? Zapoznajcie się z przepisem dokładniej, a zobaczycie, że jest ważnym składnikiem farszu.
Pora podejść do gotowania bardziej na luzie. Co można zrobić z kabaczka w takiej sytuacji? Chrupiące frytki z kabaczka to pierwszorzędna alternatywa dla ziemniaczanego klasyka. Raitę z kabaczkiem podajcie podczas imprezy przy grillu, ponieważ doskonale uzupełnia smak mięs i warzyw z rusztu. Dania jednogarnkowe to sprzymierzeńcy każdego kucharza na co dzień i od święta. Kociołek z wołowiną stanie się waszym ulubieńcem i doskonałą okazją, by poznać jeszcze jedno wcielenie kabaczka.
Komentarze (0)