Leczo warzywne - proste: przepis z cukinią | Przepisy.pl pixel

Leczo warzywne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
414 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i duś drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem.

Leczo warzywne - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj cukinię pokrojoną w średnią kostkę.

Leczo warzywne - Krok 2

Krok 3

Gdy cukinia będzie miękka, dodaj oczyszczone z nasion i pokrojone w kawałki papryki.

Leczo warzywne - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy papryka będzie miękka, dodaj pomidory i smaż 5 minut.

Leczo warzywne - Krok 4

Krok 5

Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 250 mililitrach wody, dodaj do całości, po czym duś przez około 8 minut. Tak przygotowane leczo możesz podawać z pieczywem lub np. z purée ziemniaczanym na obiad.

Leczo warzywne - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo warzywneLeczo warzywne

H2: Leczo warzywne

Kolorową kompozycję pełną smaków, czyli leczo warzywne, przygotujesz zaledwie w 30 minut. Soczyste kawałki papryki i subtelna cukinia doskonale współgrają z aromatem cebuli i czosnku. W ich towarzystwie łagodny charakter pomidorów nabiera wyrazu, a całość tworzy spójną, niezwykle atrakcyjną potrawę. Przepis na leczo warzywne to smaczna kompozycja, która wielu osobom przypadnie do gustu.

Dla kogo?

Ta kolorowa kompozycja przypadnie do gustu fanom takich potraw, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Leczo z samych warzyw polecamy w szczególności zwolennikom bezmięsnych potraw, ale nie tylko. Dla wielu to doskonała okazja, by poznać nowe smaki. Subtelny charakter warzyw w połączeniu z wyrazistym czosnkiem, aromatem cebuli i przypraw tworzy smakowitą mieszankę, która zachwyci nawet smakosza leczo w mięsnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Leczo z warzyw idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, który szybko przygotujesz po powrocie z pracy. Potrawą możesz również uraczyć gości – kompozycja emanuje pełnią barw, które bardzo atrakcyjnie wyglądają na talerzu. Leczo warzywne to także świetny przepis na lunch czy smakowity dodatek do kanapki w szkole.

Czy wiesz, że?

Doskonałe leczo z warzyw? Kluczowym aspektem jest kolejność dodawania składników. Zacznij od tych najtwardszych, które wymagają dłuższego czasu duszenia. Następnie dodaj kawałki papryk, a gdy te już zmiękną, czas na pomidory. Jeśli nie chcesz, by skórka pomidora przeszkadzała w delektowaniu się daniem, ściągnij ją jeszcze przed gotowaniem. W tym celu zalej pomidory odrobiną wrzątku, następnie delikatnie nakłuj je widelcem – dzięki temu skórka odejdzie bez problemu.

Dla urozmaicenia:

Leczo warzywne z cukinią daje o wiele szersze pole do manewru w kwestii smaku. Delikatny charakter cukinii doskonale współgra z rozmaitymi dodatkami. Potrawę możesz odrobinę zmodyfikować, wzbogacając ją ulubionymi przyprawami. Leczo warzywne świetnie smakuje solo oraz w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.

Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na leczo wegetariańskie.