Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej i duś drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem.
Krok 2
Następnie dodaj cukinię pokrojoną w średnią kostkę.
Krok 3
Gdy cukinia będzie miękka, dodaj oczyszczone z nasion i pokrojone w kawałki papryki.
Krok 4
Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy papryka będzie miękka, dodaj pomidory i smaż 5 minut.
Krok 5
Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 250 mililitrach wody, dodaj do całości, po czym duś przez około 8 minut. Tak przygotowane leczo możesz podawać z pieczywem lub np. z purée ziemniaczanym na obiad.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo warzywne
H2: Leczo warzywne
Kolorową kompozycję pełną smaków, czyli leczo warzywne, przygotujesz zaledwie w 30 minut. Soczyste kawałki papryki i subtelna cukinia doskonale współgrają z aromatem cebuli i czosnku. W ich towarzystwie łagodny charakter pomidorów nabiera wyrazu, a całość tworzy spójną, niezwykle atrakcyjną potrawę. Przepis na leczo warzywne to smaczna kompozycja, która wielu osobom przypadnie do gustu.
Dla kogo?
Ta kolorowa kompozycja przypadnie do gustu fanom takich potraw, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Leczo z samych warzyw polecamy w szczególności zwolennikom bezmięsnych potraw, ale nie tylko. Dla wielu to doskonała okazja, by poznać nowe smaki. Subtelny charakter warzyw w połączeniu z wyrazistym czosnkiem, aromatem cebuli i przypraw tworzy smakowitą mieszankę, która zachwyci nawet smakosza leczo w mięsnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Leczo z warzyw idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, który szybko przygotujesz po powrocie z pracy. Potrawą możesz również uraczyć gości – kompozycja emanuje pełnią barw, które bardzo atrakcyjnie wyglądają na talerzu. Leczo warzywne to także świetny przepis na lunch czy smakowity dodatek do kanapki w szkole.
Czy wiesz, że?
Doskonałe leczo z warzyw? Kluczowym aspektem jest kolejność dodawania składników. Zacznij od tych najtwardszych, które wymagają dłuższego czasu duszenia. Następnie dodaj kawałki papryk, a gdy te już zmiękną, czas na pomidory. Jeśli nie chcesz, by skórka pomidora przeszkadzała w delektowaniu się daniem, ściągnij ją jeszcze przed gotowaniem. W tym celu zalej pomidory odrobiną wrzątku, następnie delikatnie nakłuj je widelcem – dzięki temu skórka odejdzie bez problemu.
Dla urozmaicenia:
Leczo warzywne z cukinią daje o wiele szersze pole do manewru w kwestii smaku. Delikatny charakter cukinii doskonale współgra z rozmaitymi dodatkami. Potrawę możesz odrobinę zmodyfikować, wzbogacając ją ulubionymi przyprawami. Leczo warzywne świetnie smakuje solo oraz w towarzystwie ziemniaków lub ryżu.
Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na leczo wegetariańskie.