Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

sos:

800 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Chrupiące placki ziemniaczane rozmieszaj z wodą według przepisu na opakowaniu. Dodaj jajka i 2 łyżki proszku na puszyste placki z jabłkami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Kiełbasę pokrój w dużą kostkę, zrumień na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę 1 cebulę, smaż aż się zeszkli, przestudź. Kiełbasę z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem z patelni. Dodaj też pieprz ziołowy, czarny i majeranek, wymieszaj. Masę przelej do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarniki nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę.

Krok 3

Sos: grzyby (u mnie koźlarze) dokładnie oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, tak samo czosnek. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj grzyby i czosnek. Dolej kilka łyżek wody i duś ok. 10 minut. Dosyp sos pieczeniowy, wymieszaj, dopraw do smaku.

Krok 4

Lekko przestudzoną babkę pokrój w grube plastry. Podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Boczniaki w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej