Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
sos:
800 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Chrupiące placki ziemniaczane rozmieszaj z wodą według przepisu na opakowaniu. Dodaj jajka i 2 łyżki proszku na puszyste placki z jabłkami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Kiełbasę pokrój w dużą kostkę, zrumień na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę 1 cebulę, smaż aż się zeszkli, przestudź. Kiełbasę z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem z patelni. Dodaj też pieprz ziołowy, czarny i majeranek, wymieszaj. Masę przelej do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarniki nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę.
Krok 3
Sos: grzyby (u mnie koźlarze) dokładnie oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, tak samo czosnek. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj grzyby i czosnek. Dolej kilka łyżek wody i duś ok. 10 minut. Dosyp sos pieczeniowy, wymieszaj, dopraw do smaku.
Krok 4
Lekko przestudzoną babkę pokrój w grube plastry. Podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej