Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

487

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

sos:

800 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Chrupiące placki ziemniaczane rozmieszaj z wodą według przepisu na opakowaniu. Dodaj jajka i 2 łyżki proszku na puszyste placki z jabłkami, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Kiełbasę pokrój w dużą kostkę, zrumień na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę 1 cebulę, smaż aż się zeszkli, przestudź. Kiełbasę z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem z patelni. Dodaj też pieprz ziołowy, czarny i majeranek, wymieszaj. Masę przelej do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarniki nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę.

Krok 3

Sos: grzyby (u mnie koźlarze) dokładnie oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, tak samo czosnek. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj grzyby i czosnek. Dolej kilka łyżek wody i duś ok. 10 minut. Dosyp sos pieczeniowy, wymieszaj, dopraw do smaku.

Krok 4

Lekko przestudzoną babkę pokrój w grube plastry. Podawaj z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z leśnych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Azjatycki ryż
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej