Faszerowane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 plastry

5 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przetnij wzdłuż na połowę, włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmij i odłóż.

Krok 2

Usuń miąższ i posiekaj, wnętrze lekko posól, wyłóż plastrami sera.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz ze skórek, pokrój w plastry i ułóż w bakłażanie.

Krok 4

Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę, połącz z miąższem bakłażana.

Krok 5

Cebulę posiekaj i dodaj do miąższu wraz z natką. Dopraw i wymieszaj.

Krok 6

Wnętrze bakłażana nadziej i włóż go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Podawaj na ciepło.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej