Składniki
110 gramów
150 gramów
400 gramów
100 gramów
3 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.
Krok 2
Czekoladę posiekać na kawałki - niezbyt drobno. Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut.
Krok 3
Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić - najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej