Sernik straciatella z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik straciatella z pomarańczami

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

110 gramów

150 gramów

400 gramów

100 gramów

3 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.

Krok 2

Czekoladę posiekać na kawałki - niezbyt drobno. Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut.

Krok 3

Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić - najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej