
Składniki
3 szklanki
2 sztuki
110 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
400 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.
Krok 2
Czekoladę posiekać na kawałki - niezbyt drobno. Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut.
Krok 3
Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić - najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej