Sernik straciatella z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik straciatella z pomarańczami

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 sztuki

110 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.

Krok 2

Czekoladę posiekać na kawałki - niezbyt drobno. Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut.

Krok 3

Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić - najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik straciatella z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej