Sernik gotowany – przepis: idealnie kremowy | Przepisy.pl pixel

Sernik gotowany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

100 gramów

5 sztuk

2 opakowania

80 mililitrów

1 łyżka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szklance dokładnie wymieszaj mleko z budyniem. Blachę wyłóż pergaminem i ułóż warstwę herbatników.

Sernik gotowany  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło wraz z cukrem pudrem i esencją waniliową.

Sernik gotowany  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj zmielony twaróg oraz jajka. Całość energicznie mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Pamiętaj aby nie zagotować.

Sernik gotowany  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i podgrzej do zgęstnienia ciągle mieszając. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Sernik gotowany  - Krok 4

Krok 5

1/3 masy wylej na herbatniki i równomiernie rozprowadź szpatułką po całej blasze. Ułóż kolejną warstwę herbatników i nałóż kolejną część masy. Całość przykryj warstwą herbatników i wlej ostatnią porcję masy. Na koniec ułóż warstwą herbatników. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 6h aż ciasto stężeje.

Sernik gotowany  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz czekoladę i owoce możesz wierzch ciasta polać np. polewą z mlecznej czekolady i udekorować truskawkami.

6

Opinie o przepisie

  • Estera

    Estera , 23.11.2022

    Czy można zrobić z sera z wiaderka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ala

    Ala , 23.11.2022

    Twarog z wiaderka się nadaje??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mynia

    Mynia , 27.06.2022

    Na zdjęciu trzy warstwy sera,a w przepisie napisane żeby podzielić na pół.To w takim razie nie starczy masy na trzy warstwy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik gotowany Sernik gotowany

Sernik gotowany – absolutny hicior na wiele różnych okazji!

Sernik gotowany to absolutny hicior, który przygotujesz bez użycia piekarnika! Wystarczą Ci dobrej jakości składniki, zapał do pracy, trochę wolnego czasu i kilka niezbędnych przyrządów kuchennych. Brzmi nieźle? Zabrzmi jeszcze lepiej, kiedy dowiesz się, że to proste ciasto może wykonać każdy. Wcale nie musisz być mistrzem gotowania, żeby cieszyć się pysznym smakiem naszego specjału! Z naszym przepisem przygotujesz doskonały sernik gotowany na 12 porcji! Jesteśmy pewni, że sernik gotowany zasmakuje każdemu, kto go spróbuje.

Dla kogo?

Puszysty sernik gotowany to opcja idealna dla osób, które lubią serniki o delikatnej konsystencji. Nasza receptura pozwoli Wam przygotować deser rozpływający się w ustach, który przyjemnie wypełni wszystkie kubki smakowe. Jego delikatny smak sprawi, że z powodzeniem możesz zaserwować ciasto zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Na jaką okazję?

Sernik gotowany to absolutny hicior na wiele różnych okazji. To puszyste i niezwykle smaczne ciasto sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i na większe okazje. Z powodzeniem możesz przyrządzać go też bez okazji, by w ten sposób umilić sobie np. weekendową kawkę.

Czy wiesz, że?

Sernik gotowany to jeden z najprostszych, ale i najszybszych deserów! Wiecie, ile wynosi czas przygotowania gotowanego sernika? To zaledwie 40 minut! Sernik gotowany to więc absolutny hicior dla osób, które lubią szybkie i proste ciasta!

Dla urozmaicenia:

Jeżeli lubisz bardzo słodkie połączenia smaków, polej sernik polewą czekoladową. Jeśli jednak wolisz lżejsze ciasta, możesz zatopić w nim ulubione owoce np. truskawki, borówki lub maliny.