Sernik gotowany – przepis: idealnie kremowy | Przepisy.pl pixel

Sernik gotowany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

100 gramów

5 sztuk

2 opakowania

80 mililitrów

1 łyżka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szklance dokładnie wymieszaj mleko z budyniem. Blachę wyłóż pergaminem i ułóż warstwę herbatników.

Sernik gotowany  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło wraz z cukrem pudrem i esencją waniliową.

Sernik gotowany  - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj zmielony twaróg oraz jajka. Całość energicznie mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Pamiętaj aby nie zagotować.

Sernik gotowany  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i podgrzej do zgęstnienia ciągle mieszając. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Sernik gotowany  - Krok 4

Krok 5

1/3 masy wylej na herbatniki i równomiernie rozprowadź szpatułką po całej blasze. Ułóż kolejną warstwę herbatników i nałóż kolejną część masy. Całość przykryj warstwą herbatników i wlej ostatnią porcję masy. Na koniec ułóż warstwą herbatników. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 6h aż ciasto stężeje.

Sernik gotowany  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz czekoladę i owoce możesz wierzch ciasta polać np. polewą z mlecznej czekolady i udekorować truskawkami.

6

Opinie o przepisie

  • Estera

    Estera , 23.11.2022

    Czy można zrobić z sera z wiaderka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ala

    Ala , 23.11.2022

    Twarog z wiaderka się nadaje??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mynia

    Mynia , 27.06.2022

    Na zdjęciu trzy warstwy sera,a w przepisie napisane żeby podzielić na pół.To w takim razie nie starczy masy na trzy warstwy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik gotowany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik gotowany Sernik gotowany

Sernik gotowany – absolutny hicior na wiele różnych okazji!

Sernik gotowany to absolutny hicior, który przygotujesz bez użycia piekarnika! Wystarczą Ci dobrej jakości składniki, zapał do pracy, trochę wolnego czasu i kilka niezbędnych przyrządów kuchennych. Brzmi nieźle? Zabrzmi jeszcze lepiej, kiedy dowiesz się, że to proste ciasto może wykonać każdy. Wcale nie musisz być mistrzem gotowania, żeby cieszyć się pysznym smakiem naszego specjału! Z naszym przepisem przygotujesz doskonały sernik gotowany na 12 porcji! Jesteśmy pewni, że sernik gotowany zasmakuje każdemu, kto go spróbuje.

Dla kogo?

Puszysty sernik gotowany to opcja idealna dla osób, które lubią serniki o delikatnej konsystencji. Nasza receptura pozwoli Wam przygotować deser rozpływający się w ustach, który przyjemnie wypełni wszystkie kubki smakowe. Jego delikatny smak sprawi, że z powodzeniem możesz zaserwować ciasto zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Na jaką okazję?

Sernik gotowany to absolutny hicior na wiele różnych okazji. To puszyste i niezwykle smaczne ciasto sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i na większe okazje. Z powodzeniem możesz przyrządzać go też bez okazji, by w ten sposób umilić sobie np. weekendową kawkę.

Czy wiesz, że?

Sernik gotowany to jeden z najprostszych, ale i najszybszych deserów! Wiecie, ile wynosi czas przygotowania gotowanego sernika? To zaledwie 40 minut! Sernik gotowany to więc absolutny hicior dla osób, które lubią szybkie i proste ciasta!

Dla urozmaicenia:

Jeżeli lubisz bardzo słodkie połączenia smaków, polej sernik polewą czekoladową. Jeśli jednak wolisz lżejsze ciasta, możesz zatopić w nim ulubione owoce np. truskawki, borówki lub maliny.