Ciasto nektarynkowo-kokosowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

44

496 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1016 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 szczypta

dodatkowo:

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i solą. Ciągle ucierając dodać po jednym jajka.

Ciasto nektarynkowo-kokosowe - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta razem z mlekiem kokosowym. Wymieszać.

Ciasto nektarynkowo-kokosowe - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto nektarynkowo-kokosowe - Krok 3

Krok 4

Nektarynki umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki.

Ciasto nektarynkowo-kokosowe - Krok 4

Krok 5

Owoce ułożyć na cieście. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem.

Ciasto nektarynkowo-kokosowe - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypać wiórkami z cukrem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 35 minut. Następnie przykryj ciasto folią aluminiową i piecz jeszcze 15 minut.

Ciasto nektarynkowo-kokosowe - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • judyta lul

    judyta lul, 19.05.2018

    dodalam truskawki i maliny, bo akurat takie mialam i wyszlo super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    Agnieszka Nowakowska-Mazurek, 22.09.2017

    nic oddać nic ująć Rewelacja !!!Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska, 16.02.2017

    jakie owoce mogę zastąpić nektarynkami ? i czy ew.mogą to być brzoskwinie z puszki ? i jezeli mam dać mleko kokosowe to chodzi o tą białą część bez tej wody na wierzchu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Winiecki

    Teresa Winiecki, 16.02.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto nektarynkowo-kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto nektarynkowo-kokosoweCiasto nektarynkowo-kokosowe

Ciasto nektarynkowo-kokosowe to puszysty wypiek, który jest bardzo delikatny i wspaniale pachnie owocami. Sprawdzi się, jeśli chcesz upiec coś pysznego, a nie masz zbyt wiele czasu. Do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. kostki do pieczenia, mąki, cukru, jajek, mleka kokosowego, nektarynek i wiórków kokosowych. Połączone składniki na ciasto wylewa się do formy keksowej. Posypuje się je pokrojonymi na połówki nektarynkami i wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem. Dzięki temu wierzch ciasta staje się delikatnie chrupiący. Pod koniec pieczenia całość przykrywa się folią aluminiową, aby kokos zachował kolor. Ciasto ma bardzo subtelny smak, dlatego doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Dobre będą różnego rodzaju konfitury, owocowe sosy, słodki twarożek albo świeże owoce. Wypiek uzupełniony w ten sposób sprawdzi się nie tylko jako szybki deser po obiedzie, ale też słodkie drugie śniadanie. Będzie dobrą propozycją, zwłaszcza jeśli lubisz wypieki z serem. Sprawdź, jak go przyrządzić! Zobacz przepis na ciasto nektarynkowo-kokosowe.