Buraczkowy sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

79

404 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

766 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1479 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

masa serowo - buraczana:

500 gramów

150 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksuj i osącz na sicie. Odmierz 300 g pulpy i wymieszaj z sokiem cytrynowym.

Buraczkowy sernik - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj szybko mikserem wszystkie składniki ciasta, tak aby utworzyły kruszonkę.

Buraczkowy sernik - Krok 2

Krok 3

Ciasto przesyp do tortownicy i wylep nim dno i boki formy. Żółtka oddziel od białek.

Buraczkowy sernik - Krok 3

Krok 4

W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem. Ciągle ucierając dodaj żółtka, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i buraczki.

Buraczkowy sernik - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.

Buraczkowy sernik - Krok 5

Krok 6

Masę przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 st.C i piecz jeszcze około 60 minut.

Buraczkowy sernik - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska, 25.03.2018

    Mniam pyszny, delikatny, wyśmienity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek, 18.11.2016

    Fantastyczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczkowy sernikBuraczkowy sernik

Przepisów na sernik istnieje mnóstwo. Podana tu propozycja wyróżnia się na tle pozostałych tym, że do jej przygotowania wykorzystasz buraki. Wspomniane warzywa nie tylko wpłyną na konsystencję gotowego wypieku, ale również nadadzą mu delikatnie różową barwę. Buraczaną masę, przygotowaną poprzez zmiksowanie ugotowanych buraków, połącz z sokiem cytrynowym, miękką kostką do pieczenia utartą z cukrem, żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz budyniem o smaku śmietankowym. Otrzymaną masę serowo-buraczaną przełóż do tortownicy wylepionej kakaową kruszonką. Tę przygotujesz w prosty sposób, szybko łącząc wszystkie potrzebne składniki mikserem. Upieczone ciasto podawaj po wcześniejszym wystudzeniu. Przed pokrojeniem go na kawałki, warto posypać je równomierną warstwą cukru pudru. Do dekoracji każdej porcji świetnie sprawdzą się listki świeżej mięty i niewielka ilość ubitej śmietany kremówki. Buraczkowy sernik to doskonały dodatek do kubka gorącej kawy lub herbaty. Koniecznie upiecz go przy najbliższej okazji.