
Składniki
1 szklanka
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – Fix Knorr, polentę, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Krok 2
W drugiej misce ubij lekko jajka, dodaj do nich mleko, oliwę i śmietanę.
Krok 3
Połącz suche składniki z mokrymi. Dodaj pokrojony w mniejsze kawałki boczek i wymieszaj.
Krok 4
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj tłuszczem. Następnie przełóż do niej masę. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 30-35 minut. Po wystudzeniu odwróć blaszkę do góry dnem na desce do krojenia. Ciasto pokrój w kwadraty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej