Przekąska z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przekąska z ciasta francuskiego

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty.

Krok 2

Na środku każdego z nich kładziemy po kawałku kabanosa, suszonego pomidora i listku bazylii i posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej.

Krok 3

Składamy rogi każdego z kwadratów do środka, mocno dociskamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąska z ciasta francuskiegoPrzekąska z ciasta francuskiego

Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego, która sprawdzi się w trakcie przyjęcia, a także będzie stanowić ciepłą kolację na co dzień. Gotowe ciasto francuskie z farszem z suszonych pomidorów, kabanosa oraz bazylii wystarczy zawinąć i upiec. Tak przygotowaną potrawę podaje się zazwyczaj z pesto bazyliowym lub sosami – czosnkowym, ziołowym, pomidorowo-śmietanowym lub szpinakowym. Doskonale smakuje również w zestawieniu z sałatką ze świeżych warzyw, np. z rukoli, świeżych pomidorów, orzechów i sera pleśniowego. Przekąskę możesz też przygotować w wersji wegetariańskiej i zamiast kabanosa wykorzystać jako nadzienie grzyby, ser tofu albo użyć samych suszonych pomidorów. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego z powodzeniem możesz spakować ją do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Zobacz, jak wiele możliwości dają potrawy z ciasta francuskiego. Przygotuj pyszną przekąskę według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.