Przekąska z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przekąska z ciasta francuskiego

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty.

Krok 2

Na środku każdego z nich kładziemy po kawałku kabanosa, suszonego pomidora i listku bazylii i posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej.

Krok 3

Składamy rogi każdego z kwadratów do środka, mocno dociskamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąska z ciasta francuskiegoPrzekąska z ciasta francuskiego

Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego, która sprawdzi się w trakcie przyjęcia, a także będzie stanowić ciepłą kolację na co dzień. Gotowe ciasto francuskie z farszem z suszonych pomidorów, kabanosa oraz bazylii wystarczy zawinąć i upiec. Tak przygotowaną potrawę podaje się zazwyczaj z pesto bazyliowym lub sosami – czosnkowym, ziołowym, pomidorowo-śmietanowym lub szpinakowym. Doskonale smakuje również w zestawieniu z sałatką ze świeżych warzyw, np. z rukoli, świeżych pomidorów, orzechów i sera pleśniowego. Przekąskę możesz też przygotować w wersji wegetariańskiej i zamiast kabanosa wykorzystać jako nadzienie grzyby, ser tofu albo użyć samych suszonych pomidorów. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego z powodzeniem możesz spakować ją do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Zobacz, jak wiele możliwości dają potrawy z ciasta francuskiego. Przygotuj pyszną przekąskę według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.