Przekąska z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przekąska z ciasta francuskiego

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty.

Krok 2

Na środku każdego z nich kładziemy po kawałku kabanosa, suszonego pomidora i listku bazylii i posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej.

Krok 3

Składamy rogi każdego z kwadratów do środka, mocno dociskamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przekąska z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekąska z ciasta francuskiegoPrzekąska z ciasta francuskiego

Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego, która sprawdzi się w trakcie przyjęcia, a także będzie stanowić ciepłą kolację na co dzień. Gotowe ciasto francuskie z farszem z suszonych pomidorów, kabanosa oraz bazylii wystarczy zawinąć i upiec. Tak przygotowaną potrawę podaje się zazwyczaj z pesto bazyliowym lub sosami – czosnkowym, ziołowym, pomidorowo-śmietanowym lub szpinakowym. Doskonale smakuje również w zestawieniu z sałatką ze świeżych warzyw, np. z rukoli, świeżych pomidorów, orzechów i sera pleśniowego. Przekąskę możesz też przygotować w wersji wegetariańskiej i zamiast kabanosa wykorzystać jako nadzienie grzyby, ser tofu albo użyć samych suszonych pomidorów. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego z powodzeniem możesz spakować ją do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Zobacz, jak wiele możliwości dają potrawy z ciasta francuskiego. Przygotuj pyszną przekąskę według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.