
Składniki
30 gramów
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty.
Krok 2
Na środku każdego z nich kładziemy po kawałku kabanosa, suszonego pomidora i listku bazylii i posypujemy odrobiną przyprawy uniwersalnej.
Krok 3
Składamy rogi każdego z kwadratów do środka, mocno dociskamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Przekąska z ciasta francuskiego
Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego, która sprawdzi się w trakcie przyjęcia, a także będzie stanowić ciepłą kolację na co dzień. Gotowe ciasto francuskie z farszem z suszonych pomidorów, kabanosa oraz bazylii wystarczy zawinąć i upiec. Tak przygotowaną potrawę podaje się zazwyczaj z pesto bazyliowym lub sosami – czosnkowym, ziołowym, pomidorowo-śmietanowym lub szpinakowym. Doskonale smakuje również w zestawieniu z sałatką ze świeżych warzyw, np. z rukoli, świeżych pomidorów, orzechów i sera pleśniowego. Przekąskę możesz też przygotować w wersji wegetariańskiej i zamiast kabanosa wykorzystać jako nadzienie grzyby, ser tofu albo użyć samych suszonych pomidorów. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego z powodzeniem możesz spakować ją do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Zobacz, jak wiele możliwości dają potrawy z ciasta francuskiego. Przygotuj pyszną przekąskę według naszego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.