Udziec jelenia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec jelenia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

5

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 pęczek

0.5 szklanki

2 szklanki

100 gramów

1 łyżeczka

1

1 łyżeczka

2 sztuki

1 kilogram

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę - w rondlu zagotuj 3 szklanki wody, dodaj pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj przyprawy: goździki, listki laurowe, gorczycę, kolendrę, suszony tymianek, trochę pieprzu. Dolej czerwone wino - gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.

Krok 2

Słoninę pokrój w słupki i włóż na 10 minut do zamrażalnika. Udziec opłucz, obierz z błon, naszpikuj słoniną. Uformuj pieczeń, zwiąż nicią.

Krok 3

Mięso posmaruj olejem. Włóż do kamionkowego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 3 - 4 dni. Kilkakrotnie obracaj mięso.

Krok 4

Pokrój boczek w grubą kostkę, posiekaj cebulę, pokrój w plasterki obrana marchewkę i seler.

Krok 5

W dużym rondlu rozgrzej smalec, lekko wysmaż boczek, następnie włóż udziec i zrumień go ze wszystkich stron. Dodaj warzywa, podsmaż je.

Krok 6

Dodaj przyprawy i bulion Knorr. Zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj udziec i podlewaj bulionem.

Krok 7

Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez sito i w razie potrzeby zagęść zasmażką. Uduszony udziec podawaj polany wytworzonym naturalnym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziec jelenia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej