Udziec jelenia

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 pęczek

0.5 szklanki

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 kilogram

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę - w rondlu zagotuj 3 szklanki wody, dodaj pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj przyprawy: goździki, listki laurowe, gorczycę, kolendrę, suszony tymianek, trochę pieprzu. Dolej czerwone wino - gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.

Krok 2

Słoninę pokrój w słupki i włóż na 10 minut do zamrażalnika. Udziec opłucz, obierz z błon, naszpikuj słoniną. Uformuj pieczeń, zwiąż nicią.

Krok 3

Mięso posmaruj olejem. Włóż do kamionkowego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 3 - 4 dni. Kilkakrotnie obracaj mięso.

Krok 4

Pokrój boczek w grubą kostkę, posiekaj cebulę, pokrój w plasterki obrana marchewkę i seler.

Krok 5

W dużym rondlu rozgrzej smalec, lekko wysmaż boczek, następnie włóż udziec i zrumień go ze wszystkich stron. Dodaj warzywa, podsmaż je.

Krok 6

Dodaj przyprawy i bulion Knorr. Zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj udziec i podlewaj bulionem.

Krok 7

Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez sito i w razie potrzeby zagęść zasmażką. Uduszony udziec podawaj polany wytworzonym naturalnym sosem.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej