
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 sztuki
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 pęczek
0.5 szklanki
2 szklanki
100 gramów
1 łyżeczka
1
1 łyżeczka
2 sztuki
1 kilogram
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę - w rondlu zagotuj 3 szklanki wody, dodaj pokrojoną w plasterki włoszczyznę oraz pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj przyprawy: goździki, listki laurowe, gorczycę, kolendrę, suszony tymianek, trochę pieprzu. Dolej czerwone wino - gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.
Krok 2
Słoninę pokrój w słupki i włóż na 10 minut do zamrażalnika. Udziec opłucz, obierz z błon, naszpikuj słoniną. Uformuj pieczeń, zwiąż nicią.
Krok 3
Mięso posmaruj olejem. Włóż do kamionkowego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 3 - 4 dni. Kilkakrotnie obracaj mięso.
Krok 4
Pokrój boczek w grubą kostkę, posiekaj cebulę, pokrój w plasterki obrana marchewkę i seler.
Krok 5
W dużym rondlu rozgrzej smalec, lekko wysmaż boczek, następnie włóż udziec i zrumień go ze wszystkich stron. Dodaj warzywa, podsmaż je.
Krok 6
Dodaj przyprawy i bulion Knorr. Zalej 1 litrem wody i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Co jakiś czas obracaj udziec i podlewaj bulionem.
Krok 7
Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez sito i w razie potrzeby zagęść zasmażką. Uduszony udziec podawaj polany wytworzonym naturalnym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej