Omlet na słodko z mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet na słodko z mascarpone

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

50 mililitrów

2 sztuki

60 gramów

15 gramów

null

4 łyżki

50 mililitrów

null

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników przyrządź ciasto naleśnikowe i odstaw je na godzinę.

Krok 2

Na lekko natłuszczonej patelni usmaż 4 cienkie omlety.

Krok 3

Sułtanki mocz w rumie ok. 30 minut.

Krok 4

Oddziel żółtka od białek. Mascarpone utrzyj na gładko z żółtkami i cukrem pudrem.

Krok 5

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do kremu serowego. Na koniec dodaj rodzynki z rumem. Małe omlety złóż w ćwiartki, napełnij nadzieniem i podaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet na słodko z mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej