Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą
łatwe
64 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
15 plastrów
200 mililitrów
15 sztuk
80 mililitrów
5 szczypt
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbki oczyść błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że wątróbka będzie delikatna i lekko pikantna.

Krok 2
Wątróbki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż je na bok, aby nieco ostygły.

Krok 3
Pokrój cebule w piórka, a ser na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek, a szynkę przekrój na pół.

Krok 4
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłeś wątróbkę.

Krok 5
Obsmażoną wątróbkę ułóż na plasterku szynki, połóż obok niej suszoną śliwkę i kawałek oscypka. Całość ciasno zawiń.

Krok 6
W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę z połowy cebuli. Ułóż na niej roladki, a następnie przykryj z wierzchu pozostałą cebulą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.


Dobra rada:
Suszona śliwkę możesz w tym przepisie podmienić na kawałek kwaśnego jabłka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą
Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej to idealna przekąska na przyjęcia. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać to danie, wątróbkę namocz w mleku. Następnie obtocz ją w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz przyprawą do pikantnego kurczaka i wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażone mięso, suszone śliwki i kawałki oscypka ułóż na plasterku szynki i ciasno zawiń. By wątróbka zyskała bardziej intensywny smak, przed wstawieniem gotowych roladek do piekarnika obłóż je plasterkami cebuli. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Szynkę szwarcwaldzką z powodzeniem zastąpisz szynką parmeńską, a nawet kawałkami wędzonego boczku. Dobrym pomysłem będzie także użycie dodatkowych przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu czy słodkiej papryki. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa z dodatkiem duszonej cebuli doskonale sprawdzi się nie tylko jako wytrawna przekąska, ale również jako danie główne. Wystarczy, że podasz ją razem z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub w formie purée) oraz sałatką z sezonowych warzyw.