Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

15 plastrów

200 mililitrów

15 sztuk

80 mililitrów

5 szczypt

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbki oczyść błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że wątróbka będzie delikatna i lekko pikantna.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 1

Krok 2

Wątróbki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż je na bok, aby nieco ostygły.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebule w piórka, a ser na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek, a szynkę przekrój na pół.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłeś wątróbkę.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 4

Krok 5

Obsmażoną wątróbkę ułóż na plasterku szynki, połóż obok niej suszoną śliwkę i kawałek oscypka. Całość ciasno zawiń.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę z połowy cebuli. Ułóż na niej roladki, a następnie przykryj z wierzchu pozostałą cebulą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Suszona śliwkę możesz w tym przepisie podmienić na kawałek kwaśnego jabłka.

1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.10.2016

    Wole tradycyjną tzn z cebulką i jabłkiem ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej to idealna przekąska na przyjęcia. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać to danie, wątróbkę namocz w mleku. Następnie obtocz ją w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz przyprawą do pikantnego kurczaka i wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażone mięso, suszone śliwki i kawałki oscypka ułóż na plasterku szynki i ciasno zawiń. By wątróbka zyskała bardziej intensywny smak, przed wstawieniem gotowych roladek do piekarnika obłóż je plasterkami cebuli. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Szynkę szwarcwaldzką z powodzeniem zastąpisz szynką parmeńską, a nawet kawałkami wędzonego boczku. Dobrym pomysłem będzie także użycie dodatkowych przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu czy słodkiej papryki. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa z dodatkiem duszonej cebuli doskonale sprawdzi się nie tylko jako wytrawna przekąska, ale również jako danie główne. Wystarczy, że podasz ją razem z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub w formie purée) oraz sałatką z sezonowych warzyw.