Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

15 plastrów

200 mililitrów

15 sztuk

80 mililitrów

5 szczypt

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbki oczyść błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że wątróbka będzie delikatna i lekko pikantna.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 1

Krok 2

Wątróbki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż je na bok, aby nieco ostygły.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebule w piórka, a ser na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek, a szynkę przekrój na pół.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłeś wątróbkę.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 4

Krok 5

Obsmażoną wątróbkę ułóż na plasterku szynki, połóż obok niej suszoną śliwkę i kawałek oscypka. Całość ciasno zawiń.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę z połowy cebuli. Ułóż na niej roladki, a następnie przykryj z wierzchu pozostałą cebulą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Suszona śliwkę możesz w tym przepisie podmienić na kawałek kwaśnego jabłka.

1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Wole tradycyjną tzn z cebulką i jabłkiem ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej to idealna przekąska na przyjęcia. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać to danie, wątróbkę namocz w mleku. Następnie obtocz ją w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz przyprawą do pikantnego kurczaka i wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażone mięso, suszone śliwki i kawałki oscypka ułóż na plasterku szynki i ciasno zawiń. By wątróbka zyskała bardziej intensywny smak, przed wstawieniem gotowych roladek do piekarnika obłóż je plasterkami cebuli. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Szynkę szwarcwaldzką z powodzeniem zastąpisz szynką parmeńską, a nawet kawałkami wędzonego boczku. Dobrym pomysłem będzie także użycie dodatkowych przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu czy słodkiej papryki. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa z dodatkiem duszonej cebuli doskonale sprawdzi się nie tylko jako wytrawna przekąska, ale również jako danie główne. Wystarczy, że podasz ją razem z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub w formie purée) oraz sałatką z sezonowych warzyw.