Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą
łatwe
64 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
15 plastrów
200 mililitrów
15 sztuk
80 mililitrów
5 szczypt
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbki oczyść błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że wątróbka będzie delikatna i lekko pikantna.

Krok 2
Wątróbki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż je na bok, aby nieco ostygły.

Krok 3
Pokrój cebule w piórka, a ser na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek, a szynkę przekrój na pół.

Krok 4
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłeś wątróbkę.

Krok 5
Obsmażoną wątróbkę ułóż na plasterku szynki, połóż obok niej suszoną śliwkę i kawałek oscypka. Całość ciasno zawiń.

Krok 6
W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę z połowy cebuli. Ułóż na niej roladki, a następnie przykryj z wierzchu pozostałą cebulą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.


Dobra rada:
Suszona śliwkę możesz w tym przepisie podmienić na kawałek kwaśnego jabłka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą
Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej to idealna przekąska na przyjęcia. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać to danie, wątróbkę namocz w mleku. Następnie obtocz ją w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz przyprawą do pikantnego kurczaka i wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażone mięso, suszone śliwki i kawałki oscypka ułóż na plasterku szynki i ciasno zawiń. By wątróbka zyskała bardziej intensywny smak, przed wstawieniem gotowych roladek do piekarnika obłóż je plasterkami cebuli. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Szynkę szwarcwaldzką z powodzeniem zastąpisz szynką parmeńską, a nawet kawałkami wędzonego boczku. Dobrym pomysłem będzie także użycie dodatkowych przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu czy słodkiej papryki. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa z dodatkiem duszonej cebuli doskonale sprawdzi się nie tylko jako wytrawna przekąska, ale również jako danie główne. Wystarczy, że podasz ją razem z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub w formie purée) oraz sałatką z sezonowych warzyw.