Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

15 plastrów

200 mililitrów

15 sztuk

80 mililitrów

5 szczypt

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbki oczyść błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane wątróbki obtocz w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że wątróbka będzie delikatna i lekko pikantna.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 1

Krok 2

Wątróbki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż je na bok, aby nieco ostygły.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebule w piórka, a ser na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek, a szynkę przekrój na pół.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłeś wątróbkę.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 4

Krok 5

Obsmażoną wątróbkę ułóż na plasterku szynki, połóż obok niej suszoną śliwkę i kawałek oscypka. Całość ciasno zawiń.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym nałóż warstwę z połowy cebuli. Ułóż na niej roladki, a następnie przykryj z wierzchu pozostałą cebulą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Suszona śliwkę możesz w tym przepisie podmienić na kawałek kwaśnego jabłka.

1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 02.10.2016

    Wole tradycyjną tzn z cebulką i jabłkiem ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą

Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej to idealna przekąska na przyjęcia. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać to danie, wątróbkę namocz w mleku. Następnie obtocz ją w mące wymieszanej z tymiankiem, majerankiem oraz przyprawą do pikantnego kurczaka i wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażone mięso, suszone śliwki i kawałki oscypka ułóż na plasterku szynki i ciasno zawiń. By wątróbka zyskała bardziej intensywny smak, przed wstawieniem gotowych roladek do piekarnika obłóż je plasterkami cebuli. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Szynkę szwarcwaldzką z powodzeniem zastąpisz szynką parmeńską, a nawet kawałkami wędzonego boczku. Dobrym pomysłem będzie także użycie dodatkowych przypraw, na przykład świeżo mielonego pieprzu czy słodkiej papryki. Pamiętaj, że wątróbka drobiowa z dodatkiem duszonej cebuli doskonale sprawdzi się nie tylko jako wytrawna przekąska, ale również jako danie główne. Wystarczy, że podasz ją razem z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub w formie purée) oraz sałatką z sezonowych warzyw.